Παρασκευή

Αίγυπτος: Στρατός και πολίτες μπροστά σε μόνιμες εντάσεις και δύσκολες εκλογές


Σαν τα πιτσιρίκια που για να εκνευρίσουν τους γονείς τους και να περάσει τελικά το δικό τους, χτυπάνε το πόδι κάτω πεισματάρικα και λένε, «όχι, όχι, όχι! Εγώ θέλω αυτό….». Έτσι και ο στρατός της Αιγύπτου, σε μια επανάληψη της φρίκης 40 χρόνων και, επί ηγεσίας Μουμπάρακ, θέλουν να επιβληθούν με πείσμα στους πολίτες.

Βέβαια, αντίθετα από τα παιδάκια, εκείνοι δεν έχουν σφεντόνες, αλλά σφαίρες από καουτσούκ και ήδη έχουν προκαλέσει την τύφλωση πολλών πολιτών. Η διαφορά είναι ότι, πλέον οι Αιγύπτιοι ξύπνησαν και, ακόμα και με προβλήματα όρασης ή αναπνοής από την αθρόα ποσότητα χημικών που τους έριξε ο στρατός, δεν είναι διατεθειμένοι να το βάλουν κάτω και να υποχωρήσουν στη βία οιουδήποτε.

Μόνοι τους μιλούν για μία νέα στρατιωτική δικτατορία, μόνο που πια έχουν τη λύση κι αυτή ονομάζεται αντίσταση. Και ξέρουν καλά ότι ο στρατός ρίχνει ατελείωτα χημικά και προβαίνει σε επιδέξια μπλακ άουτ επειδή τους φοβάται και δεν ξέρει πώς αλλιώς να εξολοθρεύσει την ανάγκη τους για δημοκρατία και την παρουσία τους στη μαρτυρική πλατεία Ταχρίρ που παρουσιάζεται όλο και δυναμικότερη.

Σύμφωνα με τους New York Times, η βία και οι δεκάδες νεκροί των τελευταίων ημερών το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι να αμαυρώσουν τις εκλογές της 28ης Νοέμβρη.

Ήδη, ακόμα και σκληροπυρηνικά κόμματα όπως αυτό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρουν την εκλογική αναμέτρηση, κρατώντας μάλιστα απόσταση από τον στρατό.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και το φιλελεύθερο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών μια και, η πλειονότητα πολιτών και πολιτικών κομμάτων που δεν άπτονται στρατιωτικών συμφερόντων, πιστεύουν πως οι επερχόμενες εκλογές θα είναι μια παρωδία, η οποία θα καταλήξει σε επίσημη (επαν) ίδρυση της στρατιωτικής κυριαρχίας.

«Million Man March»

Η Παρασκευή αναμένεται να είναι μία ακόμα ημέρα αναφοράς μια και η οργή του κόσμου θα ενωθεί σε μια φωνή, στην πλατεία Ταχρίρ, όπου και έχει οργανωθεί προφορικά η «Διαμαρτυρία του Ενός Εκατομμυρίου» πολιτών, έπειτα από προτροπή οργανώσεων απλών πολιτών και πολιτικών φωνών της Αιγύπτου. Βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός πάει να καταπνίξει το δικαίωμα έκφρασής τους, κάλεσαν σε διαμαρτυρία στην Ταχρίρ, με σκοπό να αποδείξουν ότι θα μείνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Αντιθέτως, οι στρατηγοί έμειναν ασυγκίνητοι υποστηρίζοντας ότι, «Αίγυπτος δεν είναι μόνο η Ταχρίρ». Επιπλέον, προχώρησαν, μέσω του στρατηγού Mukhtar el-Mallah, στη δήλωση ότι, «δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε την κυριαρχία μας εξαιτίας ενός συνθήματος που φωνάζει το πλήθος», φυσικά μη  αντιλαμβανόμενοι ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά που δεν αποκλείεται να τους κάψει.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι στρατηγοί με επίσημη ανακοίνωσή τους ζήτησαν συγγνώμη για τον θάνατο 38 διαδηλωτών, τους οποίους αποκάλεσαν «μάρτυρες», ταυτόχρονα λέγοντας πως επρόκειτο για εγκληματίες, οι οποίοι επιτέθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών και για αυτό το λόγο στους σκότωσαν…

Σχετικά με την υποψηφιότητα Γκανζούρι, το κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανακοίνωσε με νόημα ότι, ο επόμενος πρωθυπουργός «πρέπει να είναι αποδεκτός και εκλεγμένος από τον λαό και να βρίσκεται σε απόσταση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Πηγή : www.protothema.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...