Τρίτη

Περιμένοντας τη νέα Κυβέρνηση

πηγή: naftemporiki.gr

Συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση, με το όνομα του Λουκά Παπαδήμου να φέρεται ότι «κλειδώνει» για τον πρωθυπουργικό θώκο. Σύμφωνα με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που επικαλείται το Reuters, οι συνομιλίες με τον κ. Παπαδήμο βρίσκονται στο τελικό στάδιο ώστε να αναλάβει τα ηνία της νέας κυβέρνησης, ενώ απομένει να κλείσουν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

«Ολοκληρώνονται οι συνομιλίες για τον κ. Παπαδήμο. Νομίζω ότι κοιτάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες», δήλωσε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 18.00 μετέβη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή ο Έλληνας αντιπρόσωπος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου.

Νωρίτερα, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε την ανάγκη να τελειώσουν όλα σήμερα, διαφορετικά, όπως είπε, «θα ψάχνουμε τα χρήματα που εξασφαλίσαμε σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται».

Αυτό που προέχει, τόνισε, είναι η σωτηρία της χώρας. Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο μέτρο που ο κ. Σαμαράς κάνει στροφή για την σωτηρία της χώρας, «καταλαβαίνω ότι πρέπει να την δικαιολογήσει, αλλά, πράττει άριστα και είμαι μαζί του και όχι με όσους αντιδρούν».

Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, που προηγήθηκε, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε επίσης πως στην κυβέρνηση δεν έχει τεθεί κανένα άλλο προαπαιτούμενο ή η λήψη άλλων μέτρων για την έκτη δόση.

Με αφορμή την απαίτηση της ΕΕ για γραπτές δεσμεύσεις με την υπογραφή και του ιδίου, ο κ. Σαμαράς εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία τονίζει ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να θέτει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις του.

«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ [EUR=X] έχει γίνει αναπόφευκτη η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία», διαμήνυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς του να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους. Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει στη συνέχεια o Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Στο Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου θα υποβάλει την παραίτησή του από το πρωθυπουργικό αξίωμα και την παραίτηση της κυβέρνησής του και ακολούθως ο νέος πρωθυπουργός θα κινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ποιοι μας τιμούν και που...