Τετάρτη

Κανείς δεν αγοράζει , όμως οι τιμές ανεβαίνουν!

πηγή:protothema.gr

Η αποτυχία του προγράμματος που εφαρμόζεται καθ΄υπόδειξη της Τρόικας αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο από την πορεία του πληθωρισμού. Παρόλο που η κατανάλωση υποχωρεί συνεχώς, αφού πλέον οι πολίτες δεν είναι σε θέση να αγοράσουν, οι τιμές όλο και ανεβαίνουν, με τον πληθωρισμό να τρέχει με 3% τον Οκτώβριο.

Και, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, όλα σχεδόν τα προϊόντα που απαρτίζουν το καλάθι της νοικοκυράς καθώς και όλες σχεδόν οι υπηρεσίες που χρησιμοποιεί ένας πολίτης στην καθημερινότητά του χαρακτηρίζονται από αυξημένα κόστη: από το γάλα των παιδιών μέχρι το καφεδάκι και τα τσιγάρα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από την σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Οκτωβρίου 2011 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2010, προκύπτει αύξηση 3%, έναντι αύξησης 5,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009 και αύξησης 3,1% τον Σεπτέμβριο 2011.

Η εξέλιξη αυτή, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές :

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 3,1% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: φρούτα νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, καφές, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα νωπά λαχανικά.

β) Κατά 5,2% της ομάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

γ) Κατά 2,3% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 9,2% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

ε) Κατά 0,6% της ομάδας "Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού και των οικιακών υπηρεσιών.

στ) Κατά 3,8% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και των τιμών των αυτοκινήτων.

ζ) Κατά 0,6% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

η) Κατά 2,8% της ομάδας "Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων-καφενείων- κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

θ) Κατά 2% της ομάδας "'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των ειδών ατομικής φροντίδας.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 0,7% της ομάδας "Υγεία", λόγω μείωσης των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών.

β) Κατά 0,6% της ομάδας "Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω μείωσης των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των βιβλίων, γραφικής ύλης- σχολικών ειδών .

γ) Κατά 0,9% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω μείωσης των τιμών στα δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης τον Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,1% έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυτός παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο στο 2,9%, έναντι αύξησης 5,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του 2010 προς το 2009. Ενώ, τον Οκτώβριο 2011, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,1% έναντι της ίδιας αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ποιοι μας τιμούν και που...