Πέμπτη

«Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν»

Πηγή: ethnos.gr

Άρθρο του Π.Παναγιώτου

Ηταν προφανές ότι το "κυοφορούμενο τέκνο" μιας σοβαρής εθνικής συνεννόησης στην πραγματικότητα δεν το ήθελε, για μικροκομματικούς υπολογισμούς, κανένας. Αφού έγιναν διάφορες απόπειρες... έκτρωσης, πήγε χθες βράδυ με το ζόρι να γεννηθεί ένα "παιδί", που προοριζόταν για... έκθετο! Ετσι όμως δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Βαθαίνει η κρίση αντί να δημιουργούνται συνθήκες αντιμετώπισής της. Το λάθος είναι ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου προσπάθησαν να δώσουν μια κυβέρνηση εθνικής αποστολής, με το βλέμμα όχι μόνο στραμμένο, αλλά υποταγμένο σε σκληρά βουλευτικά και κομματικά κριτήρια.

Ο κ. Σαμαράς μονίμως επιθυμεί, πάση θυσία, να απομειώσει τον χαρακτήρα της δικής του συμμετοχής στο συνεργατικό σχήμα και να το "φορτώσει" στο ΠΑΣΟΚ. Ο δε κ. Παπανδρέου, υπό το κράτος στελεχιακών πιέσεων και μικροϋπολογισμών, υιοθέτησε την πλέον υπονομευτική για τον ίδιο και την παράταξή του επιλογή νέου πρωθυπουργού, τον κ. Πετσάλνικο! Και το εάν θέλει να υπονομεύσει την παράταξή του είναι δικαίωμά του, όχι όμως και τη χώρα. Ευτυχώς, το παιχνίδι των αφελών και επικίνδυνων μικροϋπολογισμών κατέρρευσε, πριν καν προλάβει ο κ. Παπανδρέου να αναγγείλει τον κ. Πετσάλνικο και μάλιστα εντός του Προεδρικού Μεγάρου, που πήγε για να τον αναγγείλει! Ολα αυτά δείχνουν το μέγεθος της κατάπτωσης του πολιτικού συστήματος της χώρας και την αναξιοπιστία των ηγετικών προσωπικοτήτων των δύο μεγάλων κομμάτων. Ευτυχώς, η φαρσοκωμωδία (έχουμε δυστυχώς ζήσει πολλές και συνεχόμενες τον τελευταίο καιρό) ναυάγησε.

Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Χρειαζόμαστε ισχυρό και πραγματικό πρωθυπουργό, όχι κομματικές μαριονέτες, σε διατεταγμένη υπηρεσία. Που να ξέρει τα θέματα, να είναι αναγνωρίσιμος στα ευρωπαϊκά κέντρα εξουσίας και ένα νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο με επαγγελματική επάρκεια. Επίσης καθαρά πολιτικά πρόσωπα απ' όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, που θέλουν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Τίποτα λιγότερο! Και ουσιαστική στήριξη από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αλλιώς δεν γίνεται δουλειά... Καλώς ή κακώς, πρόσωπα γι' αυτό τον ρόλο, στη θέση του πρωθυπουργού, δεν έχουμε πολλά. Η λύση Παπαδήμου είναι αναγκαία. Επρεπε ήδη να είχε υιοθετηθεί, χωρίς να προηγηθούν αυτές οι ανοησίες, που ζήσαμε χθες το βράδυ. Δυστυχώς, αρνούνται ακόμα τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας να αντιληφθούν ότι χωρίς μια εθνική συμφωνία, με έναν ιστορικό πολιτικό και κοινωνικό συμβιβασμό (και πριν και μετά τις εκλογές), δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω...

Ποιοι μας τιμούν και που...