Τετάρτη

Μαμούθ το κοίτασμα στην Κύπρο, αξίας έως 90 δισ. δολαρίων


Χριστόφιας: Η ανακάλυψη να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού

Η μοίρα της Κύπρου, της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, φαίνεται ότι μπαίνει σε μία νέα ιστορική τροχιά. Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος με όγκο από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αξίας δηλαδή έως 90 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το κοίτασμα καλύπτει τις ανάγκες της Μεγαλονήσου για 120 χρόνια, ενώ το έσοδο για την Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχεται στο 75% επί των πωλήσεων, μπορεί δε να φτάσει και το 85% σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος πετρελαίου.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης, από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και επόμενες γενεές. "Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτης της Ευρώπης" ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι "η ανεύρεση φυσικού αερίου θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα συμβάλει στην ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".


 δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και την κάλεσε να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες καθώς και να συμβάλει στην επανένωση της χώρας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος γνωστοποίησε επίσης ότι θα χρειαστεί μία ακόμη γεώτρηση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, ενώ εξήγγειλε την προετοιμασία και για νέες γεωτρήσεις σε άλλο οικόπεδο της κυπραικής ΑΟΖ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα κέρδη της τάξης του 34%, ενώ μετά τις ανακοινώσεις της Noble καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις για την αποκομιδή κερδών.

Πηγή : protothema.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...