Κυριακή

Τα παιδία Παίζει...


Άρθρο του Αντώνη Καρακούση για το "ΒΗΜΑ"

 Η κυβέρνηση Παπαδήµου είναι αλήθεια ότι εργάζεται µετ’ εµποδίων. Απειρες οι εκκρεµότητες που την καταδιώκουν και πάµπολλα τα θέµατα και τα προβλήµατα που αναφύονται στον δρόµο της. Επιπλέον δεν παύει να είναι µια κυβέρνηση συνεργασίας τριών κοµµάτων, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες, όπως και οι συγκρούσεις µεταξύ των µελών της αναµενόµενες.

Ακόµη, ο χρόνος της είναι περιορισµένος και το έργο της επίσης προσδιορισµένο. Οσο κι αν δεν υπάρχει συνταγµατική πρόβλεψη για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» – η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση –, οι περιορισµοί πρέπει να θεωρούνται δεδοµένοι.

Ωστόσο, ακόµη και σε αυτό το στενό χρονικό και πολιτικό πλαίσιο, θα κληθεί να χειρισθεί κρίσιµα θέµατα που συνδέονται ευθέως µε το µέλλον της χώρας.

Η έκτη δόση εκρίθη, αλλά η ρύθµιση των χρεών και η παρεπόµενη δανειακή σύµβαση παραµένουν ζητούµενο.

Το πώς θα ρυθµισθούν τα χρέη της χώρας και ποια µορφή θα λάβει το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα είναι επίµαχα και µείζονα θέµατα.

Από το πώς θα αντιµετωπισθεί, για παράδειγµα, το ζήτηµα των τραπεζών θα κριθεί η µορφή που θα έχει η ελληνική οικονοµία στο µέλλον. Θα είναι µια κρατική ή µια ανοιχτή οικονοµία, θα συνεχίσει να παρακολουθεί το κοινοτικό κεκτηµένο ή θα περιπέσει σε καθεστώτα µαφιόζικα, αντίστοιχα εκείνων που επικράτησαν στην Ανατολική Ευρώπη µετά την κατάρρευση του λεγόµενου «υπαρκτού σοσιαλισµού»;

Για να µην αναφερθούµε στα τρέχοντα και ανακύπτοντα θέµατα και προβλήµατα, όπως π.χ. το Σκοπιανό που εισβάλλει από τη ∆ευτέρα στο προσκήνιο ή το επερχόµενο των κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο κατά σύµπτωση είναι η µόνη πετρελαιοπαραγωγός χώρα η οποία σε τούτους τους δύσκολους καιρούς µάς δίνει καύσιµα µε πίστωση. Βάσει των παραπάνω δεν υπάρχουν χώρος και χρόνος για πολιτικά παιχνίδια στο πλαίσιο της κυβέρνησης Παπαδήµου.

Οι πρώτες, µετά την έγκριση εκταµίευσης της έκτης δόσης, τεχνητές και εν πολλοίς χωρίς περιερχόµενο αντιπαραθέσεις µεταξύ υπουργών, προερχόµενων από τα δύο µεγάλα κόµµατα, δεν ταιριάζουν προς την κρισιµότητα των συνθηκών.

«Τα παιδία παίζει» θα µπορούσε να πει κανείς. Αλλά στο παρόν οικονοµικό περιβάλλον κανείς δεν µπορεί να παίζει.

Πηγή : tovima.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...