Παρασκευή

Ποιοι γλιτώνουν τη διακοπή ρεύματος για το χαράτσι


Εκδόθηκε την Παρασκευή η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Ν. 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών.

Σύμφωνα με την απόφαση, η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου, για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά).

Ακόμη, όταν ο κύριος του ακινήτου, για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος, είναι και χρήστης του και ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

Όπως προβλέπεται, αιτήσεις για διορθώσεις επί του τέλους ακινήτων σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά και την τιμή ζώνης θα μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες στους δήμους των περιοχών τους μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012.

Εφόσον προκύπτει διαφορά με βάση το αρχικό ποσό, τότε αυτή θα αφαιρείται από το τέλος του 2012.

 Νωρίτερα την Παρασκευή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές κατά του τέλους ακινήτων. Δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ
Μιλώντας στη Βουλή, επίσης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε λάθος τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όσους δεν μπορούν αντικειμενικά να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, εξήγησε όμως ότι «το μέτρο δεν μπορεί να καταργηθεί».Δήλωση Βενιζέλου

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω τη ΔΕΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κυκλοφόρησε σήμερα η αναλυτική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών με την οποία αντιμετωπίζονται μια σειρά από προβλήματα σχετικά με την δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλει και συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα με τον πιο ευαίσθητο και πρακτικό τρόπο, καθώς είναι φυσικό ένα νέο μέτρο γενικής εφαρμογής να συναντά διάφορα εμπόδια που οφείλονται στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και στις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό κέντρο της ΔΕΗ. Κατά τη χθεσινή συνάντησή μου με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, ζήτησα την ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινή προσπάθεια για να διευκολύνουμε  τους πολίτες.

Όπως έχω πολλές φορές τονίσει και όπως επανέλαβε σήμερα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, σε κανένα πολίτη και σε κανένα νοικοκυριό που βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία καταβολής του τέλους δεν θα διακοπεί  η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλά από την άλλη μεριά, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και κανένας πολίτης που έχει τη δυνατότητα καταβολής του τέλους δεν θα αποφύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και να μετάσχει σε μία συλλογική προσπάθεια για την στήριξη της εθνικής οικονομίας, κρυπτόμενος πίσω από αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.

Τα στοιχεία της ΔΕΗ, απο την ώς τώρα πορεία εξόφλησης των λογαριασμών, δείχνουν ότι οι πολίτες, παρά τις μεγάλες δυσκολίες της περιόδου αυτής, ανταποκρίνονται στο συνηθισμένο επίπεδο εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Με την εγκύκλιο αυτή, προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση στα ερωτήματα, τα αιτήματα και τις αγωνίες ανθρώπων ανέργων, ανθρώπων με μειωμένο εισόδημα που έτυχε να έχουν ακίνητη περιουσία, αναπήρων, ατόμων που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη και οικογενειών που έχουν παιδιά με αναπηρίες.

Οργανώνεται, επίσης, ένας όσο γίνεται πιο απλός μηχανισμός για την ταχύρρυθμη συμπλήρωση και διόρθωση των αρχείων της ΔΕΗ, της ΓΓΠΣ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου και κυρίως σε σχέση με το εμβαδόν, την παλαιότητα και την τιμή ζώνης, κάτι το οποίο θα είναι πολλαπλά χρήσιμο, ως ενιαία και επικαιροποιημένη βάση δεδομένων. Όπου υπάρχουν διάφορες, θα εφαρμοστεί σύστημα αυτόματου συμψηφισμού στους επόμενους λογαριασμούς.

Η κυβέρνηση, που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και άρα  ενός  πολυ μεγάλου κοινοβουλευτικού και πολιτικού φάσματος, έχει την εθνική υποχρέωση να πετύχει τους στόχους της σε σχέση με την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2011 και του 2012, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά την πρώτη προϋπόθεση για την ομαλή ροή του τρέχοντος προγράμματος στήριξης και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, την διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης, την επιτυχή ολοκλήρωση της συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, που πρέπει έτσι να καταστεί βιώσιμο, με στόχο να μπει η οικονομία, το ταχύτερο δυνατόν, σε μια άλλη τροχιά και να δημιουργηθούν ξανά ελπίδες και προοπτικές.

Δεν υπάρχουν φορολογικά μέτρα τα οποία είναι ευχάριστα και θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια τα φορολογικά μέτρα να είναι όχι μόνο αποτελεσματικά, αλλά και δίκαια, καθώς υπάρχει πάντα μία θεμελιώδης αδικία που βασίζεται στο γεγονός πως η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία λειτουργούν  σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα και όσων δεν μπορούν να αποκρύψουν εύκολα τα εισοδήματά τους.

Θα μας δοθεί και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού η ευκαιρία να δούμε αναλυτικά πώς έχει διαμορφωθεί, επί δεκαετίες τώρα, αυτή η κατάσταση, τι έχει γίνει τους τελευταίους μήνες και τι πρέπει να γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ει δυνατόν με ευρεία στήριξη και αποδοχή, καθώς τώρα είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη πολιτική και κοινωνική ευκαιρία να κάνουμε κινήσεις και να λάβουμε αποφάσεις που είναι ζωτικές  και επείγουσες για τη χώρα μας και το μέλλον των παιδιών μας».

Πηγή : protothema.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...