Τρίτη

Με γενναιότητα και όχι με... παρακάλια

Άρθρο του Νίκου Παπαδόπουλου για τα "ΝΕΑ"


Τώρα μάλιστα. Για όλα τα κακά της οικονομίας σήμερα οι ευθύνες επιρρίπτονται - αίφνης - στον Γιώργο Παπανδρέου. Λες και δεν ανέλαβε από την κυβέρνηση Καραμανλή, που είχε φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας - με τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό και το εμπορικό ισοζύγιο.

Ο Παπανδρέου προσπάθησε - μετά τους πρώτους μήνες «αφασίας» - να αποτρέψει με όλες του τις δυνάμεις το «ναυάγιο» της χώρας. Προσπάθησε να ταρακουνήσει τους Ευρωπαίους για να βάλουν φραγμούς στους κερδοσκόπους. Προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι η φωτιά που άναψε στην Αθήνα θα μπορούσε να κάψει ολόκληρη την ευρωζώνη. Και στις περισσότερες μάχες ήταν μόνος.

Ασφαλώς έκανε λάθη: τα μέτρα που έλαβε ήταν μονόπλευρα και χτύπησαν κυρίως τα μεσαία και μικρά εισοδήματα. Δεν μπόρεσε να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει το σπάταλο κράτος. Προσπάθησε όμως να σώσει τη χώρα, φτάνοντας έως και την παραίτηση από την πρωθυπουργία. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να του το αρνηθεί.

Δυστυχώς, ο κ. Παπανδρέου αδικεί τον εαυτό του και την κρίση του κόσμου. Σε συνεχείς δημόσιες εμφανίσεις του παρουσιάζει τη διετία της διακυβέρνησής του περίπου σαν τον δεύτερο χρυσό αιώνα του Περικλή. Ωστόσο, το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν είναι η νέα Ακρόπολη...
Επιμένει μάλιστα σε αφηγήσεις συνωμοσίας. Δεν χάνει ευκαιρία να διηγηθεί ότι την κυβέρνησή του την έριξαν τα συμφέροντα, οι τράπεζες σε συμπαιγνία με τα μέσα ενημέρωσης, και όχι οι χειρισμοί του με το δημοψήφισμα και η απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία διά του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Το χειρότερο, η αδυναμία του κ. Παπανδρέου να αποδεχθεί δημοσίως τα λάθη του, έστω και αυτή την ύστατη ώρα, θα υποχρεώσει τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσει την ισοπέδωση του έργου της κυβέρνησης Παπανδρέου στην ανάγκη να ξαναστήσει το κόμμα στα πόδια του.
Η Ιστορία - καμιά φορά και το μέλλον - δείχνει επιείκεια σε όσους με γενναιότητα αποχαιρετούν την Αλεξάνδρεια. «Κι όχι με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα».

Πηγή : tanea.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...