Τρίτη

Για τον Β' γύρο


Γράφει ο Τάσος Τέλλογλου για το protagon.gr

Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι ταξικό χρέος. Είναι οι φόροι που δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι. Με διαρκείς απαλλαγές και ελαφρύνσεις για τα μεγάλα εισοδήματα και τα κέρδη του κεφαλαίου, ανοχή της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, μίζες της διαπλοκής, υπερβάσεις στα δημόσια έργα και λεηλασία των Δημόσιων Ταμείων, υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και φαραωνικές διοργανώσεις σαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες δημιουργήθηκαν τεράστιες περιουσίες, εξαγοράστηκαν δημόσιες επιχειρήσεις και συσσωρεύτηκε ένα δημόσιο χρέος που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Το δημόσιο χρέος λοιπόν δεν προκλήθηκε από την έλλειψη μεταρρύθμισης του συστήματος των συντάξεων –πάνω από 140 δις επιβάρυνε το δημόσιο χρέος τα τελευταία 10 χρόνια  –και από τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που διορίσθηκαν στο κράτος τα τελευταία 20 χρόνια αλλά από σκάνδαλα, φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, νούμερα δεν υπάρχουν, μην τα ψάχνετε. Το απόσπασμα της πρώτης παραγράφου είναι από το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «ποντάρει» στην δυναμική των εκλογών της 17ης Ιουνίου και στη δυνατότητά της να «λεηλατήσει» το ΠΑΣΟΚ. Αν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σε δεύτερες εκλογές πολώνοντας τα πράγματα τότε ίσως και άλλοι κάνουν το ίδιο. Ο κ. Καμμένος δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το τόσο υψηλό ποσοστό του, ο ΛΑΟΣ, λογικά, θα προσχωρήσει στη ΝΔ και τα κόμματα του κέντρου θα συνεργαστούν. Οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί απλώς να παίξει το παιχνίδι των «ευθυνών» για την αποτυχία του σχηματισμού κυβέρνησης. Αλλά το αργότερο στις 18 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρισθεί τη χώρα με οποιονδήποτε τρόπο. Και να κριθεί όχι μόνο για μία έκθεση ιδεών για το πώς μπορεί να διαχειρισθεί τις μοίρες πραγματικών ανθρώπων και τα οικονομικά τους.

Πηγή : protagon.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...