Δευτέρα

Λίγο πριν από την κάλπη

πηγή: news.kathimerini.gr

Λίγο πριν από την κάλπη

Του Kωστα Iορδανιδη

Μοναδική παραδοξότης των εκλογών η σιωπή εντός της οποίας διεξήχθη έως τώρα ο προεκλογικός αγώνας. Υπήρξαν συγκεντρώσεις των πολιτικών κομμάτων ανά την επικράτεια, με τους φανατικούς όλων των παρατάξεων να αποθεώνουν τους ηγέτες τους. Υπήρξε η απεραντολογία των τηλεοπτικών συζητήσεων με τις οξύτητες, την αυθάδεια των διαφόρων υποψηφίων και των επί παντός του επιστητού σχολιαστών. Εσιώπησαν και οι δημοσκόποι –λόγω του νόμου που εψηφίσθη πρόσφατα– με αποτέλεσμα τη διακίνηση ανευθύνων προγνωστικών.

Αλλά εξέλιπαν οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτών. Η προσεχής Κυριακή αντιμετωπίζεται περίπου ως καθαρτήρια ημέρα, που θα ορίσει και το τέλος των παραλλήλων μονολόγων, που χαρακτηρίζει την παρούσα προεκλογική περίοδο. Ας μην αυταπατώμεθα, ωστόσο. Δεν έγινε Ελβετία η Ελλάς. Οι προεκλογικές εξέδρες παραχώρησαν τη θέση τους στην τηλεοπτική οθόνη, αλλά ο διάλογος παραμένει διαδικασία περίπου άγνωστος στο πολιτικό σύστημα της χώρας, που εξακολουθεί να κάνει χρήση λόγου «αποκαλυπτικού» μίας ανυπάρκτου αληθείας.

Ο τόνος των εκλογών δίδεται πάντοτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, που διεκδικεί την εξουσία με φωνασκίες, αλλά η προεκλογική «διακριτικότης» του ΠΑΣΟΚ μετέβαλε τα παραδοσιακά δεδομένα της εκλογικής αναμετρήσεως. Το γεγονός αυτό επέδρασε ενίοτε αποδιοργανωτικά στη Ν.Δ. Ετσι παρατηρήθη το παράδοξο με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τους υποψηφίους βουλευτές να δίδουν ύστατο αγώνα στα ΜΜΕ και στις εκλογικές τους περιφέρειες και στην πολιτική ημερησία διάταξη να κυριαρχούν: Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αρχικώς. Στη συνέχεια η διαδοχολογία. Τέλος οι πρόσφατες ασυναρτησίες διαφόρων, του τύπου καταψηφίστε όσους σας απογοήτευσαν, αλλά ψηφίστε την παράταξη, ή το ΠΑΣΟΚ έχει έναν δελφίνο τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά εμείς έχουμε πολλούς άξιους Βενιζέλους.

Με λίγα λόγια εχάθη ο στόχος που ήταν το ΠΑΣΟΚ. Αρχισε η μεμψιμοιρία, μία τάση που εταλάνισε τη Ν.Δ. από τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου 2004, οπότε κέρδισε τις εκλογές, συντρίβοντας κυριολεκτικώς τον βασικό πολιτικό αντίπαλό της.

Με την αυριανή συγκέντρωση της Ν.Δ. στην Αθήνα, την προεκλογική περίοδο θα διαδεχθεί μία ημέρα, κατά την οποία θα κυριαρχήσει η σύνεση και η περίσκεψη. Θα λειτουργήσουν παραδοσιακές και οικογενειακές καταβολές, οι πάσης φύσεως συναισθηματικές δεσμεύσεις. Αυτό εν πάση περιπτώσει συνέβαινε έως τώρα. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα οριστικοποιηθεί την ώρα που ο ψηφοφόρος ευρεθεί ενώπιον της κάλπης.

Οι εκλογές αυτές είναι «βουβές» κατά το κοινώς λεγόμενο, αλλά το αποτέλεσμά τους μπορεί να είναι εκκωφαντικό. Κάποιοι εξακολουθούν να πιθανολογούν συντριπτική νίκη του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν είναι εμφανές στην κοινωνία. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη νομιμοφροσύνη των συντηρητικών πολιτών προς το κόμμα της Ν.Δ, παρά τις όποιες σοβαρότατες επιφυλάξεις τους για τη διαχείριση της τελευταίας διετίας.

Ποιοι μας τιμούν και που...