Σάββατο

Ο χάρτης της εφεδρείας στο Δημόσιο μέχρι το 2013


Στην τελική ευθεία έχει μπει η εφαρμογή της εφεδρείας στο Δημόσιο, αφού τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας περισσότεροι από 20.000 μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει τα χρόνια προϋπηρεσίας και το ηλικιακό όριο ή θέλουν μέχρι και δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών.

Το δεύτερο κύμα εφέδρων θα ακολουθήσει στις αρχές του χρόνου, όπου αναμένεται να ενταχθούν περισσότεροι από 12.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που χρειάζονται επίσης έως και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν από το σύνολο των υπηρεσιών του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παράλληλα καταγράφεται μαζικό κύμα φυγής υπαλλήλων από το Δημόσιο, οι οποίοι από τις αρχές του χρόνου έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τέλος του 2011 θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο μαζί με όσους υπαλλήλους τεθούν σε εφεδρεία περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι.

Υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης εκτιμούν ότι ο αριθμός των αποχωρησάντων μπορεί να ξεπεράσει και τους 70.000 υπαλλήλους, αφού μόνο το 2010 συνταξιοδοτήθηκαν από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα 53.000 υπάλληλοι.

Όπως δημοσιεύει το «Έθνος», από τους συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς που απασχολούν περισσότερους από 7.000 υπαλλήλους αναμένεται να τεθούν σε καθεστώς «εφεδρείας» μέχρι τα τέλη του έτους περίπου 700 εργαζόμενοι, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με τη μικρότερη προϋπηρεσία. Η εφαρμογή της εφεδρείας αναμένεται να επιφέρει εξοικονομήσεις της τάξης των 350 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Το τρίτο κύμα «εφέδρων» αναμένεται να προκύψει την επόμενη διετία από την αξιολόγηση υπηρεσιών και υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθεί στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τη διετία 2012-2013. Η δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των δανειστών είναι να τεθούν σε εφεδρεία μέχρι το τέλος του έτους 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Όσοι υπάλληλοι τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο. Για τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου αυτής της κατηγορίας «εφέδρων» η αποζημίωσή τους θα συμψηφιστεί με το ποσό αποζημίωσης που θα λάμβαναν σε περίπτωση που έβγαιναν σε σύνταξη με τη συμπλήρωση των ετών προϋπηρεσίας.

Από το 2012 θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης υπηρεσιών, οργανισμών και υπαλλήλων, προκειμένου να καταγραφεί το πλεονάζον προσωπικό αλλά και οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο. Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, οπότε και θα διαμορφωθούν τα τελικά οργανογράμματα υπουργείων, ΝΠΔΔ αλλά και οι νέοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Πηγή : www.newsbeast.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...