Τρίτη

Εφεδρεία στα 60 οι άνδρες και στα 59 οι γυναίκες με ΙΚΑ


Στην εφεδρεία μπαίνουν δημόσιοι υπάλληλοι και απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο που απέχουν δύο χρόνια από την πλήρη σύνταξη . Ομως ειδικά για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ , απαιτείται εκτός από τη συμπλήρωση των ετών ασφάλισης και η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας , που σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό διαμορφώνεται στα 60 για τους άντρες, και τα 59 για τις γυναίκες που θα συνταξιοδοτηθούν το 2013 . Αντίθετα για τους δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται με το παλαιό καθεστώς αρκεί η συμπλήρωση της 35ετίας αφού βγαίνουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας . Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης στον Δημήτρη Ρέππα επισημαίνεται ότι για να τεθουν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ σε εργασιακή εφεδρεία απαιτείται να τους υπολείπονται το maximum 2 έτη τόσο για τη συμπλήρωση κατά περίπτωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για πλήρη συνταξιοδότηση που αντιστοιχεί σε 35 χρόνια ( 36, 37 σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό) , όσο και για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας . Ετσι στις αρχές του 2012 ,κάποιος που συμπληρώνει 34 χρόνια πραγματικής ασφάλισης μπορεί να περάσει στην εφεδρεία ώστε να βγει σε πλήρη σύνταξη σε δύο χρόνια ( 36 έτη ασφάλισης και 59 ετών) . Μάλιστα αν έχει αναγνωρίσει και πλασματικά χρόνια ,θα υποστεί έξτρα ποινή αφού θα μπορεί να βγει στην εφεδρεία και με λιγότερα χρόνια .. Αυτό ισχύει κυρίως για τις μητέρες που συμπληρώνουν νωρίτερα το όριο ηλικίας

ΠΧ Εργαζόμενος με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ που την 27η/10/2011 έχει συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης στο κοινό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και κατά το ίδιο έτος είναι 56 ετών.

Ο ανωτέρω – με δεδομένο ότι συμπληρώνει τις απαιτούμενες για κατοχύρωση 10.500 ημέρες ασφάλισης εντός του 2011- έχει κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του έτους 2011 (ως ο πίνακας ανωτέρω) . Δεδομένου ότι συμπληρώνει αυτές αθροιστικά μέχρι 31/12/2013 , τίθεται σε εργασιακή εφεδρεία και μέχρι την αθροιστική συμπλήρωσή τους (στο παράδειγμά μας μέχρι 27/10/2013, όταν συμπληρώνει το απαιτούμενο 58ο έτος).

Πηγή : www.protothema.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...