Παρασκευή

Εφιαλτικά… ρεκόρ και σενάρια για την Ευρώπη


Με αμείωτο ρυθμό  συνεχίζονται οι «επιθέσεις» των αγορών στα ασθενέστερα μέλη της Ευρωζώνης, με το «ενδιαφέρον» να έχει μετατοπιστεί πλέον από την Ελλάδα στην Ιταλία και κυρίως στην Ισπανία, που έχει μπροστά της και μια εκλογική μάχη την Κυριακή!

Ήδη οι αποδόσεις  των ισπανικών ομολόγων κινούνται  στο υψηλότερο επίπεδο από την έλευση του ευρώ, έχοντας νωρίτερα ξεπεράσει και το ψυχολογικό όριο του 7% (στο 7,2%), πάνω από το οποίο είναι ουσιαστικά απαγορευτικός ο δανεισμός από την αγορά. Το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης βρήκε το spread των ισπανικών δεκαετών εκδόσεων στις 462 μονάδες βάσης, για να εκτιναχθεί άμεσα έως τις 524,5.

Την ίδια ώρα ανάλογη  πορεία ακολουθεί και το ιταλικό  ομόλογο που άνοιξε με spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 482 μονάδες βάσης και απόδοση στο 6,75% αλλά γρήγορα ξεπέρασε τις 501 μονάδες.

Κι όλα αυτά ενώ  συνεχίζονται οι αγορές ισπανικών και  ιταλικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα, παρά τις λυσσαλέες  αντιδράσεις της Γερμανίας.

Μάλιστα νωρίτερα ο  νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του υφιστάμενου Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Συγκεκριμένα, ζήτησε το Ταμείο να γίνει πλήρως λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν.

Η αντίδραση του  Βερολίνου ήταν άμεση, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Eξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε , που τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να τυπώσει χρήμα για να βοηθήσει να αμβλυνθεί η κρίση στην Ευρωζώνη, καθώς «κάτι τέτοιο θα προσέφερε μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να διαλύσει τη μεταρρύθμιση»!

Τουλάχιστον αμβλύνθηκε, έστω και κατ΄ελάχιστον, η πίεση  στα γαλλικά κρατικά ομόλογα, με το spread του 10ετούς να διαμορφώνεται νωρίτερα στις 169 μονάδες βάσης, ήτοι σε απόδοση 3,59%.

Πάντως, σε μια  παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με δημοσκόπηση  που πραγματοποίησε το Reuters, στην οποία συμμετείχαν 50 οικονομικοί  αναλυτές από την Ευρώπη και τις  ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να τυπώσει σύντομα χρήμα για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Για την ακρίβεια, οι πιθανότητες που δίνουν οι αναλυτές στο να αναγκαστεί η ΕΚΤ να προχωρήσει στο δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγγίζoυν το 48%.

Πηγή : www.protothema.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...