Τετάρτη

ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ:"Όχι άλλοι φόροι σε πολίτες και επιχειρήσεις"


Κατά της επιβολής νέων φόρων ή της αύξησης της υφιστάμενης φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα και τους πολίτες τάσσεται ο κ. Γιώργος Προβόπουλος στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας,  η οποία υποβλήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ο Διοικητής της Τ.τ.Ε. υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η αιχμή της πολιτικής για την αύξηση των εσόδων ―που είναι ασφαλώς απαραίτητη― πρέπει να είναι η σύλληψη της φοροδιαφυγής. "Περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση, αλλά και να οδηγήσει στο αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μείωση αντί αύξησης των εσόδων", επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στη λογική αυτή, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη μέριμνα στους ειλικρινείς φορολογουμένους, για τους οποίους, μέσω της απαραίτητης δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Στην έκθεση προσδιορίζονται ως εθνικοί στόχοι αφενός μεν  η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων στη δημοσιονομική διαχείριση, με ρυθμούς υψηλότερους απ’ ό,τι προβλέπεται και αφετέρου, η συντομότερη ανάκαμψη και ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Προβόπουλος, κατά την παράδοση της ενδιάμεσης Εκθεσης Νομισματικής Πολιτικής του 2011 στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, χαρακτήρισε την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου ως «τελευταία ευκαιρία» για την Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «Το επόμενο διάστημα αποκλίσεις και καθυστερήσεις από τον στόχο, δεν πρέπει να επαναληφθούν. Πρέπει να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας για να καλύψουμε ένα μέρος από το χαμένο έδαφος, γιατί το διακύβευμα της παραμονής στο ευρώ είναι πολύ μεγάλο. Οι Έλληνες δεν έχουν τέτοια διλήμματα, πρέπει να πετύχουμε».


Ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ότι «Είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε ό,τι επετεύχθη τα δύο προηγούμενα χρόνια – η μη χρεοκοπία της χώρας. Να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου – αυτό αποτελεί εθνικό καθήκον».
  

Ποιοι μας τιμούν και που...