Τρίτη

Προς άρση τραπεζικού απορρήτου για 11 βουλευτές


Σήκωσαν από 100.000 έως 400.000 ευρώ

Την γενική εικόνα της έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών για το 2009 έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου «πόθεν έχες» Βαγγέλης Αργύρης εστιάζοντας κυρίως σε εκείνους που εμφανίζουν μειώσεις εισοδημάτων έως και 400.000 ευρώ δίχως όμως να υπάρχουν παραστατικά αγορών και εξόδων.

Αναλυτικά, ο κ. Αργύρης εξήγησε ότι «δεκαπέντε εν ενεργεία βουλευτές είχαν το 2009 μείωση στις καταθέσεις τους. Εξ αυτών οι 4 προέβησαν σε αγορές, ο ένας οικόπεδο, ο άλλος γραφείο, άλλος αγροτεμάχιο και ένας μονοκατοικία. Η μείωση των καταθέσεων αυτών – των 15 δηλαδή – κυμαίνεται από 100.000 μέχρι και 400.000 ευρώ». Σημείωσε όμως ότι για τους υπόλοιπους έντεκα, αν και δικαιολογούν πλήρως τα εισοδήματά τους, ενδεχομένως να ζητηθούν εξηγήσεις από τους ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο μειώθηκαν οι καταθέσεις. Πάντως ο πρόεδρος τόνισε ότι κανείς από τους υπόχρεους δεν δηλώνει τραπεζικές καταθέσεις στην Ελβετία. «Αν βρεθεί έστω και ένας να έχει 100 ευρώ στην Ελβετία θα είναι παράνομος». Επιπλέον, σημείωσε πως οι καταθέσεις σε άλλα ξένα κράτη δεν είναι μεγάλες και προέρχονται κυρίως από επαγγελματική δραστηριότητα.

Παράλληλα από τους ελέγχους διαπιστώθηκε πως εννέα βουλευτές εν ενεργεία αγόρασαν διαμερίσματα το 2009, οι 6 εκ των οποίων με δάνειο. Άλλοι πέντε βουλευτές προχώρησαν σε ανέγερση κατοικίας. Εξι βουλευτές αγόρασαν αγροτεμάχια μικρής αξίας, μόνο το ένα από αυτά είχε αξία 100.000 ευρώ. Δύο ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με δάνειο και 5 ευρωβουλευτές είχαν μικρή μείωση των εισοδημάτων τους ενώ 17 μικρή αύξηση.

Τέλος ο κ. Αργύρης τόνισε  ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει μια τράπεζα δεδομένων κι έτσι δεν θα χρειάζεται κάθε χρόνο να δίνονται όλες οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αλλά μόνο οι μεταβολές που υπάρχουν. 

Πηγή : protothema.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...