Πέμπτη

Πέρασαν από το Υπουργικό αυξήσεις 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ


 Μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης του 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, χωρίς τελικώς να υπάρξουν οι αντιπαραθέσεις που προμηνύονταν.

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης την έγκριση της ίδρυσης εταιρειών για την διαχείριση αποβλήτων, την ανάθεση σε ιδιώτες αρμοδιοτήτων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την παράταση υποβολής αιτήσεων για τα αυθαίρετα έως τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς την παράταση του μέτρου της απόσυρσης για ΙΧ και ελαφριά φορτηγά έως το τέλος του 2012, τη ρύθμιση των οφειλών Δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία, παράταση της μη φορολόγησης της υπεραξίας μετοχών έως την 31 3. 2012, και την εξαίρεση κάποιων επαγγελματικών κατηγοριών από την εφεδρεία ειδικότερα των εργαζομένων στην ΟΣΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και 20 εργαζομένων από το ΙΓΜΕ.

Επιφυλάξεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Οι μόνες επιφυλάξεις για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ έπειτα από την εισήγηση του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εκδηλώθηκαν από τους υπουργούς Μεταφορών κ. Μ. Βορίδη, Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Και οι τρεις εξέθεσαν τις επιφυλάξεις τους για τις αυξήσεις όμως εν τέλει με παρέμβαση του κ. Παπαδήμου αποφασίστηκε να γίνει κάποια στιγμή σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο γενικότερη συζήτηση για το πώς η ΔΕΗ έχει περιέλθει στη σημερινή κατάσταση σε συνθήκες μονοπωλιακές στην αγορά ενέργειας.

Παπαδήμος: «Να προχωρήσουν οι ώριμες μεταρρυθμίσεις»
Ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο έως τα μέσα Ιανουαρίου, καθώς όπως τόνισε μία ταχεία προώθηση μεταρρυθμίσεων θα στείλει ένα διαφορετικό μήνυμα και θα περιορίσει σημαντικά τις πιέσεις που θα ασκηθούν από ην πλευρά της τρόικας, εν όψει των διαπραγματεύσεων για την νέα δανειακή σύμβαση.
Προς αποφυγήν μίας νέας ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, έπειτα από τα διαλυτικά φαινόμενα των προηγούμενων συνεδριάσεων, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να αφαιρέσει τις νέες ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς των φορτηγών και την ίδρυση δικηγορικών εταιρειών από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα υπογραφεί και να τις εντάξει στο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή με το νέο έτος. Στις αποφάσεις αυτές, όπως και στην απόφαση για την αναστολή επί ένα έτος της επιβολής φορολογίας 20% επί των διαφημιστικών εσόδων των ΜΜΕ, αντέδρασε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκ. Ξυνίδης.

Δηλώσεις Παπαϊωάννου - Λοβέρδου

Πέραν της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία δεν επιφύλασσε τις «συγκινήσεις» των προηγούμενων εβδομάδων, ενδιαφέρον παρουσίασαν τα όσα ανέφεραν δύο υπουργοί σε συζητήσεις με δημοσιογράφους στο προαύλιο της Βουλής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, μιλώντας για την παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων, κ.κ. Μουζακίτη και Πεπόνη είπε πως αν οι πιέσεις που δέχθηκαν οι εισαγγελείς, προέρχονταν από πολιτικά πρόσωπα, θα όφειλαν να είχαν ενημερώσει τον εισαγγελέα, ώστε εν συνεχεία να έχει ενημερωθεί και ο ίδιος.

Προσέθεσε δε ότι αν οι πιέσεις αυτές δεν προέρχονταν πολιτικά πρόσωπα, τότε θα έπρεπε να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την δίωξη και σύλληψή τους. Ως προς το για ποιο λόγο δεν ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη κατά των παραιτηθέντων εισαγγελέων, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως δεν ήθελε να διαμορφωθεί η εικόνα ότι διώκει δικαστικούς λειτουργούς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, κ. Α. Λοβέρδος μιλώντας με αφορμή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ειδικότερα τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών είπε ότι είναι «άλλο οι κοινωνικές αντιδράσεις και άλλο οι υποδαυλιζόμενες».

Πηγή : tovima.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...