Παρασκευή

Κάιρο: Νέες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών


Κάιρο, Αίγυπτος 

Εκτεταμένα επεισόδια με τουλάχιστον ένα νεκρό - πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους - και πολλές δεκάδες τραυματίες σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Κάιρο πέριξ της πλατείας Ταχρίρ μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια, μετά από τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό διαδηλωτή. Οι διαδηλωτές, όπως και πριν από μερικές εβδομάδες, επιμένουν στην αποχώρηση του στρατού από την πολιτική ζωή και την διεξαγωγή εκλογών.

Επισήμως το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου μιλάει για έναν νεκρό και 105 τραυματίες ενώ ιατρικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό τους σε δύο. Γιατροί σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο μιλούν και για τρίτο νεκρό από πυροβολισμό.

Οι αστυνομικοί πυροβολούσαν στον αέρα (πιθανόν με πραγματικά πυρά) και πετούσαν πέτρες για να διαλύσουν το πλήθος το οποίο απαντούσε επίσης με πέτρες, σε επανάληψη επεισοδίων που έγιναν και νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις υπήρξε η σύλληψη αργά την Πέμπτη του ακτιβιστή Αμπούντι Ιμπραήμ ενώ απομακρυνόταν από την καθιστική διαμαρτυρία, που πραγματοποιείτο έξω από το κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο Εσωτερικών στο κέντρο του Καΐρου.

Η φήμη ότι τον ξυλοκόπησαν άγρια και ότι βρισκόταν στο νοσοκομείο έβγαλε τους διαδηλωτές στον δρόμο. Βίντεο που κυκλοφόρησε στο Facebook δείχνει μάλιστα τον Ιμπραήμ με μελανιές στο πρόσωπο και πρησμένα μάτια, να στηρίζεται από πλήθος ανθρώπων.

Οι διαδηλωτές από νωρίς το πρωί πυρπόλησαν αυτοκίνητα και επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ εναντίον μελών της στρατιωτικής αστυνομίας στο Κάιρο έπειτα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν ότι ένας ακτιβιστής, που συμμετείχε σε καθιστική διαμαρτυρία, τέθηκε υπό κράτηση και ξυλοκοπήθηκε.

Η αστυνομία πυροβολούσε στον αέρα για να απομακρύνει τους περίπου 300 διαδηλωτές. Προχώρησαν δε σε πολλές συλλήψεις, με αρκετές γυναίκες ανάμεσα στους συλληφθέντες.

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τις Αρχές ασφαλείας, αλλά πηγή ασφαλείας δήλωνε ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια.

Πηγή : tovima.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...