Σάββατο

Μικροί κληρονόµοι µεγάλων τυράννων


Ο Μεγάλος ∆ιάδοχος ανέλαβε την εξουσία στη Βόρεια Κορέα ύστερα από τον θάνατο του Κιµ Γιονγκ Ιλ το περασµένο Σάββατο. ∆ιάδοχος όνοµα και πράγµα, αλλά µικρός: στην ηλικία, στην εµπειρία, στο πολιτικό βεληνεκές. Ο Κιµ Γιονγκ Ουν είναι ο τρίτος γιος του Αγαπηµένου Ηγέτη και ο πατέρας του τον όρισε Μεγάλο ∆ιάδοχό του µόλις πέρυσι. Η διαδοχή αποφασίστηκε ερήµην του λαού. Οπως ακριβώς είχε αποφασιστεί και η διαδοχή του παππού του Κιµ Ιλ Σουνγκ, του Μεγάλου Ηγέτη και Αιώνιου Προέδρου της Βόρειας Κορέας. Οι απο λυταρχικοί «κληρονοµικοί» ηγέτες της Βόρειας Κορέας, του Καζακστάν, του Αζερµπαϊτζάν, της Συρίας, αν και πολύ διαφορετικοί µεταξύ τους, είναι πανοµοιότυποι ως προς τον ξεδιάντροπο νεποτισµό και την καταδυνάστευση των λαών τους. 

Σε µια χρονιά που οι περισσότεροι δικτάτορες ανατρέπονται από λαϊκές επαναστάσεις που κόβουν τον δρόµο στα παιδιά τους τα οποία προετοίµαζαν για την εξουσία (βλ. Χόσνι Μουµπάρακ στην Αίγυπτο και Μοαµάρ Καντάφι στη Λιβύη) ο µακαρίτης Κιµ Γιονγκ Ιλκατάφερε να γίνει το δικό του: να τον διαδεχθεί ο γιος του. Η προσωπολατρία που είχε επιβάλει στον λιµοκτονούντα λαό του τού επέτρεπε να αποφασίζει µόνος του τέτοια ζητήµατα. Απέρριψε τον πρωτότοκο γιο του αφού συνελήφθη να προσπαθεί να µπει στην Ιαπωνία µε ψεύτικο διαβατήριο (ήθελε, λέει, να επισκεφθεί την Ντίσνεϊλαντ του Τόκιο) και τον δευτερότοκο επειδή δεν ήταν αρκετά ανδροπρεπής. Το φθινόπωρο του 2010 απένειµε στρατιωτικά και κοµµατικά πόστα στον παγκοσµίως άγνωστο ως τότε Κιµ Γιονγκ Ουν. Ως τότε οι Βορειοκορεάτες ενδέχεται να µη γνώριζαν καν ότι ο ηγέτης τους είχε τρίτο γιο. Ο 28χρονος κληρονόµησε την περασµένη εβδοµάδα µια χώρα µε κατά κεφαλήν εισόδηµα 920 δολάρια αλλά µε πυρηνικό πρόγραµµα που κάνει την Ουάσιγκτον να τρέµει και οκτώ πυρηνικές κεφαλές.

Στο Καζακστάν ο πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρµπάγεφ, ένας από τους τελευταίους ολιγάρχες της µετασοβιετικής Κεντρικής Ασίας, κυβερνά από το 1990 (επί ΕΣΣ∆) και πρωτοεξελέγη στην προεδρία την επόµενη χρονιά. Εκτοτε δεν ξεκολλάει από την εξουσία ενώ έχει µοιράσει πόστα σε όλη του την οικογένεια. Για διάδοχό του προορίζει την πρωτότοκη κόρη του Νταρίγκα .

Ο «Γέλµπασι», όπως είναι ο επίσηµος τίτλος του, που στα καζακικά σηµαίνει «Ηγέτης του Εθνους», «εκλέγεται» µε ποσοστά που πλησιάζουν το 100% και λέγεται ότι έχει τσεπώσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια από τα πετρέλαια. Προσέλαβε ως σύµβουλό του τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές στις 15 Ιανουαρίου, στις οποίες αναµένεται να εκλεγεί πανηγυρικά η Νταρίγκα.

Στο Αζερµπαϊτζάν κυβερνά ο Ιλχάµ Αλίγεφ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Χαϊντάρ, στην προεδρία το 2003 λαµβάνοντας ποσοστό σχεδόν 77%, το οποίο θεωρείται νοθευµένο, όπως και το 87% που έλαβε πέντε χρόνια αργότερα. Πατέρας και γιος Αλίγεφ λογίζονται δικτάτορες. Αµερικανοί διπλωµάτες συγκρίνουν τον Ιλχάµ µε µαφιόζο.

Ο Χαϊντάρ, πρώην πράκτορας της KGB, κυριάρχησε στην πολιτική του Αζερµπαϊτζάν επί 30 και πλέον χρόνια, ώσπου προώθησε ως διάδοχό του τον γιο του, γυναικά και τζογαδόρο. Τον επέβαλε λέγοντας: «Είναι διανοούµενος, έχει πραγµατιστική προσέγγιση, καλή γνώση του σύγχρονου κόσµου, είναι δραστήριος και παίρνει πρωτοβουλίες».Προφανώς τα µαθήµατα που έλαβε ζώντας κοντά στον πατέρα του έπιασαν τόπο: το 2009 ο Ιλχάµ κατάργησε το όριο των δύο θητειών προκειµένου να παραµείνει όσο γουστάρει στην προεδρία και έναν χρόνο αργότερα φρόντισε ώστε το Αζερµπαϊτζάν να αποκτήσει την πρώτη του «Βουλή» – χωρίς αντιπολίτευση.


ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
Περιµένοντας να ξηµερώσει η Ηµέρα του Ηλιου
Πολλά παραµένουν άγνωστα για τη διαδικασία διαδοχής στη Βόρεια Κορέα, µας λέει οΣκοτ Σνάιντερ , ο κορυφαίος ειδικός στη µυστικοπαθή αυτή χώρα από το αµερικανικό Council on Foreign Relations. Ο Κιµ Γιονγκ Ουν δεν έχει εκφωνήσει καµία δηµόσια οµιλία.«Εχει συναντηθεί µε µερικούς διεθνείς ηγέτες αλλά πάντα µαζί µε τον πατέρα του. Ολες οι δηµόσιες εµφανίσεις του ως σήµερα ήταν στο πλευρό του πατέρα του. Αυτό σηµαίνει ότι προετοιµαζόταν για την εξουσία αλλά βρισκόταν στα αρχικά στάδια».

Ο κ. Σνάιντερ λέει ότι ο διάδοχος του Κιµ Γιονγκ Ιλ πρωτοπαρουσιάστηκε στους Βορειοκορεάτες τον Σεπτέµβριο του 2010 στο Συνέδριο του Εργατικού Κόµµατος. «Τότε είδαµε για πρώτη φορά τον Κιµ Γιονγκ Ουν στη σκηνή δίπλα στον πατέρα του. Του δόθηκεεπίσης ο βαθµός του στρατηγού. Είχε δύο χρόνια που προετοιµαζόταν για τη διαδοχή, ενώ ο πατέρας του είχε δύο δεκαετίες».

Εξηγεί ποιες είναι οι ηµεροµηνίεςσταθµοί όπου θα φανεί αν ο Κιµ Γιονγκ Ουν θα καθιερωθεί ως ηγέτης. «Η κηδεία του Κιµ Γιονγκ Ιλ, που έχει οριστεί για τις 28 ∆εκεµβρίου. Ιστορικά η βορειοκορεατική ηγεσία εκφωνεί µια οµιλία την 1η Ιανουαρίου, στην οποία δείχνει την κατεύθυνση της χώρας. Αναµένουµε την οµιλία του ή το άρθρο ή όποια µορφή πάρει. Στη συνέχεια, στις 8 Ιανουαρίου είναι τα 28α γενέθλια του Κιµ Γιονγκ Ουν και θαδούµε πώς θα τιµήσει την ηµέρα εκείνη η Βόρεια Κορέα». Στις 15 Απριλίου είναι οι εορτασµοί για την 100ή επέτειο της γέννησης του Κιµ Ιλ Σουνγκ και «αυτή είναι η ηµεροµηνία-κλειδί» – πρόκειται για την πιο σηµαντική αργία της χώρας, γνωστή ως Ηµέρα του Ηλιου.


...ΚΑΤΑ ΚΥΡΗ
10 εκατ. πορτρέτα
Εχουν ήδη γραφτεί ποιήματα που υμνούν τις ηγετικές αρετές του νεαρού Κιμ Γιονγκ Ουν και ένα τραγούδι με τον τίτλο «Βήματα». uni0394έκα εκατομμύρια πορτρέτα του φιλοτεχνούνται πυρετωδώς για να κρεμαστούν δίπλα σε εκείνα του πατέρα και του παππού του.


Κλείστε τα καζίνα!
Το 1998 ο τότε πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίγεφ διέταξε ξαφνικά όλα τα καζίνα της χώρας να κλείσουν γιατί ο γιος του Ιλχάμ και μετέπειτα διάδοχός του χρωστούσε υπέρογκα ποσά σε έναν τούρκο μεγιστάνα του τζόγου.


Σύνταγµα... ΙΧ
Ο πρόεδρος Ναζαρμπάγεφ τροποποίησε το Σύνταγμα του Καζακστάν ώστε να επανεκλέγεται όσες φορές θέλει. Προσοχή: αυτό αφορά μόνο τον ίδιο! Για όλους τους υπόλοιπους δελφίνους, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του Νταρίγκα (φωτογραφία), ισχύουν οι δύο θητείες... 

Πηγή : tovima.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...