Θεωρίες Χάους στον Γαλλικό Τύπο
Μέχρι το Μάρτιο του 2012 θα οριστικοποιηθεί η διακρατική συμφωνία μεταξύ των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, το περίφημο «δημοσιονομικό σύμφωνο» που αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
Αυτή ήταν και η δέσμευση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διευκρίνισε ότι η διακυβερνητική συμφωνία των 26 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι αρκετή από μόνη της να αναδιατάξει την προβληματική ευρωπαϊκή οικονομία και να αντιμετωπίσει την κρίση που τη μαστίζει και απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη να φροντίσουν για την αποκατάσταση των ρυθμών ανάπτυξης και την ενίσχυση της απασχόλησης.
Την ίδια ώρα στη Γαλλία πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν πια ανοικτά για την πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ και συνεπακόλουθης κατάρρευσης της Ευρωζώνης.
«Η έξοδος από το ευρώ, μια εκδοχή που ποτέ μέχρι την κατάρρευση της Ελλάδας δεν παρουσιάστηκε στα σοβαρά από κανέναν, έχει εισέλθει πλέον στη σφαίρα του πιθανού» αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική Les Echos. H οικονομική εφημερίδα παραθέτει στη σημερινή της έκδοση σχεδιαγράμματα, συνεντεύξεις και μια μελέτη του ινστιτούτου Montaigne για τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας επιστροφής της Γαλλίας (!) στο εθνικό νόμισμα.
Και δεν είναι μόνον η κορυφαία γαλλική εφημερίδα που αναφέρεται σε ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης.
Και η Le Monde, στο οικονομικό της ένθετο, φιλοξενεί άρθρα γνώμης και αναλύσεις οικονομολόγων που αναφέρονται σε σενάρια κατάρρευσης της ευρωζώνης υπό το φως των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Χαρακτηριστικό είναι πως το γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών συνέταξε μελέτη για τις επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Γαλλίας από το κοινό νόμισμα.
Τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν πως μια τέτοια εξέλιξη θα στερούσε έως και το 20% του ΑΕΠ της Γαλλίας σε ορίζοντα 10 ετών ενώ το ίδιο διάστημα ο κάθε πολίτης θα έχανε κατά μέσο όρο 9.000 ευρώ. Επίσης θα χάνονταν συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Πέραν αυτών, μια έξοδος της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από το ευρώ θα οδηγούσε σε … καταστροφή το κοινό νόμισμα. Τότε αυτομάτως η Γαλλία θα έχανε κι άλλους «πόντους ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας της καθώς το «νέο φράγκο» θα δεχόταν μια υποτίμηση περί το 20% έναντι της τωρινής αξίας του ευρώ, αλλά τα εθνικά νομίσματα χωρών όπως η Ισπανία και την Ιταλία θα ήταν ακόμα πιο υποτιμημένα.
Πηγή : protothema.gr