Τετάρτη

Η αγωνία του “γερακιού” πριν τη Σύνοδο Κορυφής


Εν μέσω κρισιμότατων – παρασκηνιακών και μη – ζυμώσεων στην Ευρώπη, με την Ευρωζώνη σε αναμονή για την Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης στην Γηραιά Ήπειρο, σε μια αποστολή «καμικάζι» και με στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν άμεσες, τελικές, πειστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Οι ΗΠΑ -κι όχι μόνο-  ανησυχούν για το μέλλον της Ευρωζώνης και για τις επιπτώσεις που  θα έχει μια νέα «έκρηξη» της ευρωπαϊκής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία. Προς τούτο και η αποστολή του Αμερικανού υπουργού, ο οποίος έχει έρθει για να πιέσει τους πολιτικούς ηγέτες να λάβουν άμεσα μέτρα αναχαίτισης της κρίσης χρέους. Και με τρόπο που να καλύπτονται οι αγορές.

Επί του πρακτέου οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά της κρίσης, καθώς, μετά τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, η απειλή της χρεοκοπίας βρίσκεται στο κατώφλι της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Αξιωματούχοι από το αμερικάνικο υπουργείο οικονομικών και τη Fed έχουν τονίσει επανειλημμένως ότι η Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο για την ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ήδη την Τρίτη είχε σειρά σειρά συναντήσεων με κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στην Γερμανία, όπου συνομίλησε διαδοχικά με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με τους προέδρους της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Bundesbank Γιανς Βάιντμαν.

Στις συζητήσεις του πάντως με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κύριος Γκάιτνερ ήρθε αντιμέτωπος με τη «διαφορά νοοτροπίας» μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Ζητώντας από τον Γερμανό υπουργό μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων για την ΕΚΤ , για την οποία χαρακτηριστικά είπε πως πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα για την κρίση, πρέπει να παρέμβει πιο δυναμικά, εισέπραξε την απάντηση ότι το Βερολίνο «σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και πως το μόνο που εξετάζεται είναι «η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM»…

Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Γκάιτνερ θα συνεχίσει την … αποστολή του και αναμένεται να συναντηθεί τις αμέσως επόμενες ώρες στο  Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον υπουργό του των Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν.

Στη συνέχεια στη Μασσαλία έχει προγραμματιστεί η συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι.

Την Παρασκευή ο Τίμοθι Γκάιντερ θα επισκεφθεί το Μιλάνο για συζητήσεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.

Πηγή : protothema.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...