Τρίτη

Μία αναμενόμενη ήττα


Άρθρο του Κώστα Γιαννακίδη για το : protagon.gr

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης προτείνει δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Εννοείται πως θα ψηφίσει ο ελληνικός λαός για την ονομασία μιας άλλης χώρας. Αλλά, εντάξει, αυτή δεν είναι η μοναδική φούσκα που ανεβαίνει ψηλά επειδή είναι κενή περιεχομένου. Άλλωστε μέχρι και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης βγήκε και είπε κάτι περίεργο για τη Μακεδονία που δεν πωλείται-λες και θέλει κανείς να την αγοράσει.

Ο μόνος που είπε κάτι πραγματικά ουσιαστικό ήταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου της Χάγης, διαβάζοντας την απόφαση με την οποία η ΠΓΔΜ δικαιώνεται στην προσφυγή της κατά της Ελλάδας, για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που διέπει τις σχέσεις των δύο χωρών.Η Συμφωνία προέβλεπε ότι όσο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το όνομα, η Ελλάδα δεν θα εμπόδιζε την ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς. Το έπραξε, στη γνωστή σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέσει. Και το έπραξε βλακωδώς, όπως είπε ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός στο δελτίο ειδήσεων του ραδιοφωνικού ΣΚΑΙ. Βλακωδώς, επειδή δεν φρόντισε εγκαίρως να αποσυρθεί από την ενδιάμεση συμφωνία, αλλά και επειδή, τυπικώς, δεν ασκήθηκε καν βέτο.

Το Δικαστήριο έκρινε με βάση τις δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή. Και μην πει κανείς ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν σημαίνει κάτι. Σημαίνει πολλά, ειδικά όταν καταδικάζεται μία χώρα που το επικαλείται συνέχεια ως προορισμό των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στις σχέσεις της με την Τουρκία.
Τι σημαίνει πρακτικά; Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς για το θέμα της ονομασίας των γειτόνων της. Παγιδευμένη σε μία πολιτική που οικοδομήθηκε περισσότερο για να εξυπηρετήσει των καιροσκοπισμό των χειριστών της και λιγότερο για να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα, βρέθηκε απομονωμένη από την παγκόσμια κοινότητα. Και τώρα δυστυχώς είναι δύσκολο, ως αδύνατο να απεγκλωβιστεί χωρίς ακόμα μία ταπείνωση. Διότι το χειρότερο δεν είναι η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να καταλάβει τις θέσεις μας. Είναι που δεν μπορεί να καταλάβει το πρόβλημα.

Πηγή : protagon.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...