Τρίτη

«Αστακός» η Μόσχα υπό το φόβο διαδηλώσεων


Καταγγέλουν νοθεία στις εκλογές

Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατεύματα που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών αναπτύσσονται στους δρόμους της Μόσχας, μετά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την καταγγελθείσα νοθεία στις βουλευτικές εκλογές.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για φορτηγά που μεταφέρουν στρατεύματα στην κεντρική Μόσχα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι επιθυμούν να ενισχύσουν την «ασφάλεια των πολιτών».

Τουλάχιστον 300 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες το βράδυ στη Μόσχα, στη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα των εκλογών, μετά τις διαπιστώσεις για νοθεία από παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Συμβουλίου της Ευρώπης Περίπου 100 άτομα συνελήφθησαν και στην Αγία Πετρούπολη.

«Κάτω ο Πούτιν», «Επανάσταση», «Η Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές. Ανταποκριτές αναφέρουν ότι επρόκειτο για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως ανακοίνωσαν οι διεθνείς παρατηρητές, οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία σημαδεύτηκαν από νοθεία που ευνόησε το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν. Ανέφεραν επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από «περιορισμένο ανταγωνισμό και έλλειψη δικαιοσύνης».

Η καταμέτρηση των ψήφων «χαρακτηρίστηκε από συχνές διαδικαστικές παραβάσεις και περιστατικά χειραγώγησης, μεταξύ των οποίων σοβαρές ενδείξεις πολλαπλών ψήφων ανά άτομο», επεσήμαναν οι παρατηρητές στην προκαταρκτική τους έκθεση.

Νοθεία κατήγγειλαν και κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη, αμφισβητώντας το «απολύτως μη νόμιμο» αποτέλεσμα.

Με σχεδόν όλες τις ψήφους καταμετρημένες, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν απέσπασε το 49,5% των ψήφων, εξασφαλίζοντας τις 238 από τις 450 έδρες της Δούμας, 77 λιγότερες από τις προηγούμενες εκλογές.

O πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέμεινε ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές, ωστόσο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Πηγή : protothema.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...