Δευτέρα

O θάνατος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ αναστατώνει τη Ν. Κορέα


Η Β. Κορέα θρηνεί τον ηγέτη της Κιμ Γιονγκ-Ιλ και την ίδια ώρα, η κατάσταση στη Ν. Κορέα είναι τεταμένη. Ο στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα, διότι στη χώρα πιστεύουν ότι, τώρα που πέθανε ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ θα ήταν πολύ πιο πιθανό και εύκολο να τους επιτεθεί η μεγάλη αντίπαλος.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Λι Μιούνγκ-Μπακ, συνέστησε ηρεμία, αν και προτού προβεί στις δηλώσεις του πως, «ο κόσμος της χώρας δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί και  πρέπει να συνεχίσει να αργάζεται ως συνήθως», αμέσως μετά την είδηση για το θάνατο τού Βορειοκορεάτη ηγέτη συγκάλεσε εθνικό συμβούλιο ασφαλείας, ενημερώνοντας όλους τους ανώτατους αξιωματούχους πως πρέπει να είναι σε επιφυλακή και ζητώντας να ανακληθούν άδειες και να μη δοθούν νέες.

Ο εκπρόσωπος τού Νοτιοκορεάτη προέδρου δήλωσε πως ο Λι ήρθε σε επαφή και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα. «Οι δύο άντρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και να παρακολουθούν την κατάσταση από κοινού». Επίσης, ο Λι αναμενόταν να συνομιλήσει και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιοσιχίκο Νόντα.

Παρόμοιο μούδιασμα από την είδηση θανάτου τού Γιονγκ-Ιλ παρουσίασαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον KOSPI της Ν. Κορέας να κάνει βουτιά 3,43%.

Η Ν. Κορέα πάντως, εντατικοποίησε τις εναέριες περιπολίες της, κοντά στα σύνορα με το βορρά και αναμένεται να ενεργοποιήσει, για τον ίδιο σκοπό και δορυφόρους, ανέφερε το Al zajeera στη διαδικτυακή του σελίδα.

Αλλαγές εν όψει;

Ο κόσμος στη Ν. Κορέα, αν και ποτέ δεν είχε μπει στον πειρασμό να αναλογιστεί τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα τέτοιο γεγονός, τώρα που αναγκάζεται να δει και αυτή την όψη τού νομίσματος, παραμένει συγκρατημένος στα όσα λέει και ανήσυχος για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ένας 21χρονος φοιτητής, ο Κιμ Λι-Σου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, «οι κάτοικοι, αλλά και η κυβέρνηση της Ν. Κορέας θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ανταποκριθούν ανάλογα, μια και το παρόν γεγονός θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη θέση της χώρας στην διεθνή κοινότητα».

Αξιοσημείωτο είναι πως οι εντάσεις μεταξύ βορρά και νότου έγιναν εντονότερες από τη στιγμή οπότε και η Νότιος κατηγόρησε τη Βόρειο για βύθιση πολεμικού της πλοίου, τον Μάρτιο τού 2010, με αποτέλεσμα να πεθάνουν 46 άνθρωποι.

Η Βόρειος αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά τον Νοέμβριο τού ίδιου έτους άνοιξε πυρ εναντίον νοτιοκορεατικού νησιού, σκοτώνοντας 4 άτομα.

Βόρειος και Νότιος Κορέα βρίσκονται σε «εμπόλεμη» κατάσταση μετά και την 3ετή ένοπλη σύγκρουσή τους, η οποία έληξε το 1953, με την εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν. Η αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των συνόρων των 2 χωρών είναι η πιο βαριά οχυρωμένη παγκοσμίως.

Πηγή : protothema.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...