Τετάρτη

Τα διλήμματα επιστρέφουν

Γνώμη - Άρθρο του ΠΑΝΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ για την naftemporiki.gr


Σχεδόν ένα μήνα μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, τα διλήμματα προς τους Ελληνες πολίτες επιστρέφουν δριμύτερα. Αυτή τη φορά, τίθενται με πρωτοφανή ωμότητα. Ή προχωρεί η νέα δανειακή σύμβαση ή αλλιώς η χώρα εγκαταλείπει το ευρώ  και επιστρέφει στη δραχμή.

Η κρισιμότητα της νέας δανειακής σύμβασης για τη χώρα είναι αυτονόητη, γιατί, με απλές αριθμητικές πράξεις, η Ελλάδα δεν έχει μέλλον χωρίς το «κούρεμα» του χρέους κατά 103 δισ. ευρώ και τα νέα δάνεια, που θα χορηγηθούν από το μηχανισμό, ύψους 130 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα, χωρίς το PSI και τα δανεικά, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας τουλάχιστον 32 δισ. ευρώ, που λήγουν φέτος, ούτε να καλύψει τα ελλείμματα που αφήνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αυτά είναι γνωστά, από τον Απρίλιο του 2010, όταν η χώρα βγήκε από τις αγορές και η μοναδική πηγή άντλησης δανειακών κεφαλαίων ήταν ο μηχανισμός στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ Οσο αντλούμε κεφάλαια από τη συγκεκριμένη πηγή, δεν έχουμε πρόβλημα. Αν κλείσει η στρόφιγγα, ασφαλώς και θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα και η χώρα, με απλά μαθηματικά, θα χρεοκοπήσει.
Ποιος όμως χειρίζεται τη νέα δανειακή σύμβαση; Μήπως οι Ελληνες πολίτες; Ασφαλώς όχι. Τη χειρίζεται η κυβέρνηση. Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αναλάβει τις επαφές, να φέρουν εις πέρας τις διαπραγματεύσεις.

Αν αποτύχουν, η αποτυχία θα είναι ολόκληρη δική τους και όχι των Ελλήνων πολιτών. Οι πολίτες θα επωμιστούν το κόστος του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων, όπως έχουν επωμιστεί το κόστος των συσσωρευμένων τραγικών αποτυχιών στην οικονομική πολιτική, κατά την τελευταία διετία.
Παρατηρούμε όμως ότι, αντί τα κυβερνητικά στελέχη να αφοσιωθούν στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο και το PSI, μεταφέρουν τα διλήμματα στον ελληνικό λαό, προειδοποιώντας τον για τις συνέπειες που θα προκύψουν, αν αυτοί αποτύχουν! Χρέος τους είναι να πετύχουν και να πάψουν να μας υπενθυμίζουν καθημερινά την επικείμενη καταστροφή. Δεν είναι όμως βέβαιοι πως θα πετύχουν.

Το θρίλερ με την 6η δόση, που την πήραμε ύστερα από τρεις μήνες και χάσαμε την 7η που έπρεπε να την πάρουμε τον περασμένο Δεκέμβριο, κάθε άλλο παρά διαπραγματευτική επιτυχία συνιστά.
Εχουν σχέδιο όμως. Το κάνουν για να περάσουν πιο εύκολα και με λιγότερες αντιδράσεις τα νέα μέτρα. Γιατί θα υπάρξουν και νέα μέτρα, παρά τις «δεσμεύσεις» που δόθηκαν μέχρι πριν από τις γιορτές.

Πηγή : naftemporiki.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...