Παρασκευή

ACTA: τι υπογράψαμε


Άρθρο του Νίκου Κακαρίκα για το protagon.gr 

Με μια εντυπωσιακή επίθεση σήμερα τα ξημερώματα, έλληνες χάκερς (Greek Hacking Scene) και υποστηρικτές των Anonymous “κατέβασαν” τη σελίδα του υπ. Δικαιοσύνης. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι δίνουν δυο εβδομάδες διορία στην ελληνική κυβέρνηση να άρει την υποστήριξη της από τη διεθνή συμφωνία ACTA, την οποία πρόσφατα υπέγραψε και η Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί θα επιτεθούν “ψηφιακά” σε όλα τα ελληνικά media όλων των ειδών και σε όλες τις σελίδες των ελληνικών υπουργείων. “Έχουμε τους κωδικούς πρόσβασης από τους περισσότερους διαχειριστές των ελληνικών media και αυτό είναι μόνο η αρχή. Η επιθεση στη σελίδα του υπ. Δικαιοσύνης δίνει ένα καλό παράδειγμα για το τι είμαστε ικανοί.” Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Τι είναι όμως η ACTA που έχει ξεσηκώσει σε όλο τον κόσμο μεγάλες διαμαρτυρίες ;

Σύμφωνα με τον Θ.Καρούνο, Πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), “η ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) έχει αποτελέσει αντικείμενο μυστικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε μια μικρή ομάδα κρατών με κοινές αντιλήψεις για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (39 χώρες που περιλαμβάνουν τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία κλπ.). Αποτελεί νομοθεσία αντίστοιχη με τις SOPA και PIPA με στόχο την εισαγωγή επιπλέον ποινικών κυρώσεων για την παραβίαση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, καθώς η πράξη αυτή:

απαγορεύει τη χρήση γενικών φαρμάκων προκειμένου να προστατευθούν σήματα και δικαιώματα ευρεσιτεχνίας
επιβάλλει στους ιδιώτες Παροχείς Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) να παρακολουθούν τις επικοινωνίες στο Διαδίκτυο και να επιβάλλουν ποινές”.
Ιαπωνία, ΗΠΑ και Ε.Ε χαιρέτησαν, ως μεγάλο βήμα για την καταπολέμηση της “πειρατίας”, την υπογραφή της συμφωνίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα, αν και διαφώνησε με τους SOPA&PIPA, έχει ήδη υπογράψει την ACTA από την 1η Οκτωβρίου. Οι επικριτές του τον κατηγορούν πως προσπαθεί παράνομα να παρακάμψει το Κογκρέσο το οποίο και θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία. “Βραζιλία, Ινδία και Κίνα έχουν αντιταχθεί όμως στην ACTA για τα προβλήματα που δημιουργεί στην ισορροπία δικαιωμάτων δικαιούχων και χρηστών, την τάση της να ευνοεί τα μονοπώλια και την αρνητική επίδραση που έχει στην καινοτομία ακόμη και για τις χώρες που δεν είναι μέλη της ACTA” τονίζει ο κ. Καρούνος. Διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει επίσης τις επιφυλάξεις τους ζητώντας να διερευνηθεί διεξοδικά αν παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο και αν βλάπτεται το Δημόσιο συμφέρον.

Η συμφωνία, πέρα από τις επιμέρους νομικές και όχι μόνο ενστάσεις, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για το μυστικοπαθές της όλης διαδικασίας, η οποία κατά τον κ. Καρούνο “έχει ξεκινήσει από το 2004 με πρωτοβουλία των lobbyists του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Εκείνη την περίοδο, πρόεδρος του ΔΕΕ ήταν ο τωρινός CEO της Vivendi-Universal Jean-René Fourtou, η σύζυγος του οποίου ήταν η εισηγήτρια της Οδηγίας για την εφαρμογή της προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IPR Enforcement Directive – IPRED)”. Είναι τέτοια η φύση της συμφωνίας “που τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα γινόταν ποτέ δεκτά από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο ή οποιοδήποτε άλλο σώμα που να υπόκειται σε στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και δημοσιότητας” ξεκαθαρίζει ο κ. Καρούνος.

Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Kader Arif, εισηγητής της ACTA στο Ευρωκοινοβούλιο. Με μια σκληρή ανακοίνωση, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία αδιαφανή και πως η συμφωνία είναι προβληματική με δραματικές επιπτώσεις στην ζωή των πολιτών.

Τι είδους επιπτώσεις; Ο κ. Καρούνος είναι διαφωτιστικότατος. “Αν η συμφωνία εφαρμοστεί επιβάλλει σε ιδιώτες Παροχείς Υπηρεσιών Διαδικτύου να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των πελατών τους στο Διαδίκτυο και να επεμβαίνουν χωρίς τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας ή των διωκτικών αρχών, ακόμη και εκτός της νόμιμης τους δικαιοδοσίας”.

Πέρα από το προφανές της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, για τον κ. Καρούνο η συμφωνία δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην Ελλάδα.
“Θα είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε νομοθεσία που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα εθνικά μας οικονομικά συμφέροντα, αφού ως εισαγωγείς έργων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχουμε τίποτε να κερδίσουμε από την αύξηση της έντασης και έκτασης των μέτρων που αφορούν στην καταπολέμηση της πειρατείας. Αντίθετα, αν αποφασίσουμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μέτρων που στοχεύουν στην ορθολογικότερη τιμολόγηση των προϊόντων διανοητικής ιδιοκτησίας, την παροχή εναλλακτικών μοντέλων αδειοδότησης, όπως το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα και το ανοιχτό περιεχόμενο και δεδομένα, μπορούμε να περιορίσουμε την πειρατεία και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τις ροές εισοδημάτων προς την τοπική βιομηχανία λογισμικού και περιεχομένου.”

Αύριο, Σάββατο, στην Στοκχόλμη περισσότεροι από 10.000 Σουηδοί θα διαδηλώσουν κατά της συμφωνίας. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται την ίδια ημέρα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η ομάδα ακτιβιστών La Quadrature du Net, ζητά από τους πολίτες στην Ε.Ε να ασκήσουν πίεση με όποιο μέσο μπορούν σε ευρωβουλευτές και βουλευτές για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας. Η δύναμη είναι στα χέρια των πολιτών υποστηρίζουν.

Από την άλλη πλευρά, κάποιοι πιο απαισιόδοξοι υποστηρίζουν πως οι κυβερνήσεις έχουν ήδη παραβιάσει και παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και δεν χρειάζονται τη νομική κάλυψη νόμων και συμφωνιών όπως οι PIPA&SOPA&ACTA. Αφορμή, η αποκάλυψη πως το FBI είχε ήδη στην κατοχή του από το 2007 συνομιλίες, μέσω Skype, του πρόσφατα συλληφθέντα Kim Dotcom Schmitz. Αν και είναι ακόμη άγνωστο πώς το FBI κατόρθωσε να υποκλέψει τις συνομιλίες, οι πρώτες σκέψεις είναι πως η αμερικανική υπηρεσία “μόλυνε” τους υπολογιστές του με ειδικό spyware πρόγραμμα που κατέγραφε τις δραστηριότητες του.

Πηγή : protagon.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...