Τετάρτη

«Όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές της ΔΕΘ

από eZy News: http://www.ezy.gr/ochi-sto-anoigma-ton-katasthmaton-tis-kuriakes-ths-deth/


Αντίθετοι στο άνοιγμα των καταστημάτων τους στον κεντρικό δήμο, την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή κατά τη διάρκεια της φετινής ΔΕΘ, είναι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης.
Με αποψινή απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε προηγούμενη του απόφαση, να μην ανοίξουν τα καταστήματα του κέντρου τις δύο συγκεκριμένες ημέρες, παρότι τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκφραστεί θετικά για το ενδεχόμενο τα επιμελητήρια και φορείς της πόλης, αλλά αντιμετώπιζε επιφυλακτικά, εξ αρχής, ο εμπορικός σύλλογος.

Συγκεκριμένα, η σχετική πρόταση είχε συζητηθεί χθες το μεσημέρι σε σύσκεψη στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα, του δημάρχου Γ. Μπουτάρη, εκπροσώπων των επιμελητηρίων (ΕΕΘ, ΒΕΘ, ΕΒΕΘ), οι οποίοι αντιμετώπιζαν θετικά την πιθανότητα ανοίγματος των καταστημάτων του κεντρικού δήμου για τις δύο μόνο Κυριακές της ΔΕΘ (εξ αιτίας του γεγονότος ότι η φετινή ΔΕΘ συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης) και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που εξέφρασαν επιφυλάξεις. Μάλιστα, οι έμποροι ανακοίνωσαν ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΘ είχε ήδη απορρίψει από την προηγούμενη ημέρα της σύσκεψης, την πιθανότητα να ανοίξουν τα καταστήματα του δήμου τις δύο συγκεκριμένες μέρες, επικαλούμενοι ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, επιπλέον αμοιβών προσωπικού, αβέβαιου οφέλους, κ.α. Μετά από την εξέλιξη αυτή, οι υπόλοιποι φορείς ζήτησαν να διερευνηθεί η πιθανότητα να υπάρξει έστω «προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων του κέντρου». Συμφώνησαν όλοι, ωστόσο, ότι χωρίς τη συγκατάθεση του ΕΣΘ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να προχωρήσει και ανέμεναν την αποψινή του απόφαση.
Ο ΕΣΘ επικοινώνησε και κάλεσε στην αποψινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του και εκπροσώπους των εμποροϋπαλλήλων, οι οποίοι τάχθηκαν αρνητικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις συγκεκριμένες δύο Κυριακές.
Μετά από αυτά το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΘ απέρριψε την πρόταση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ με το σκεπτικό ότι πρέπει να «διαφυλαχθεί η ενδοεπιχειρηματική και κοινωνική ηρεμία» στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, εκφράζοντας ταυτόχρονα προβληματισμό για τις συνέπειες που θα είχε αντίθετη απόφαση.

Ποιοι μας τιμούν και που...