Δευτέρα

Ελληνικό στίγμα στα ευρώ νέας κοπής

Θα αναπαριστούν τη μορφή της Ευρώπης, όπως περιγράφεται στην ελληνική μυθολογία και υπάρχει ήδη στα ελληνικά κέρματα των δύο ευρώ
Από: http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129140370

Η μορφή της Ευρώπης όπως αναπαρίσταται στην αρχαία ελληνική μυθολογία

">
Του Χάρη Σαββίδη
hsav@pegasus.gr
Με ελληνική...σφραγίδα θα κυκλοφορούν από τον επόμενο χρόνο τα χαρτονομίσματα του ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τον Νοέμβριο τα σχέδια για τα νέα χαρτονομίσματα, που θα αντικαταστήσουν τα σημερινά, ξεκινώντας τον προσεχή Μάιο από αυτά των 5 ευρώ. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Νιλς Μπιούνεμαν, παραδέχθηκε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε στα χαρτονομίσματα δεύτερης γενιάς, των οποίων οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κάποια στιγμή στο μέλλον». Η εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων σε περιοδική βάση αποτελεί συνηθισμένη πρακτική των κεντρικών τραπεζών, προκειμένου να δυσκολεύουν τη ζωή των παραχαρακτών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, τα νέα χαρτονομίσματα δεν θα διαφέρουν πολύ από αυτά που ήδη κυκλοφορούν. Θα έχουν τα ίδια σχέδια, ελαφρώς διαφοροποιημένα χρώματα αλλά διαφορετικά υδατογραφήματα ασφαλείας. Πλέον αυτά δεν θα αναπαριστούν πόρτες, παράθυρα και γέφυρες αλλά τη μορφή της Ευρώπης, όπως περιγράφεται στην ελληνική μυθολογία και υπάρχει ήδη στα ελληνικά κέρματα των 2 ευρώ.
Η ίδια μορφή θα υπάρχει και στην ασημένια σήμανση, στη δεξιά πλευρά των χαρτονομισμάτων. Οι ειδικοί της τράπεζας στη Φραγκφούρτη εκτιμούν ότι η τοποθέτηση ενός προσώπου στη θέση αρχιτεκτονικών σχημάτων δυσκολεύει το έργο των παραχαρακτών. Τα νέα χαρτονομίσματα θα φέρουν και διαφορετικό χάρτη της Ευρώπης, περιλαμβάνοντας τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Η συγκεκριμένη επιλογή της ΕΚΤ προφανώς έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα, σε μια περίοδο που αμφισβητείται το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Θα ήταν άκρως αντιφατικό, η Ελλάδα να μην είναι πλέον μέλος της Ευρωζώνης αλλά το χαρτονόμισμα του ευρώ να αποκτά εντονότερα ελληνικά χαρακτηριστικά. Σήμερα, πέραν του χάρτη, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη προκύπτει από την ελληνική αναγραφή του ονόματος στα χαρτονομίσματα.
Γ. Παπαντωνίου
Στο δημοσίευμά του το Bloomberg υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, είχε δώσει σκληρή μάχη προκειμένου να συμβεί αυτό. «Δυσκολεύομαι να πείσω τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν το μάρκο και εσείς θέλετε να βάλουμε και περίεργα γράμματα στο νέο νόμισμα», φέρεται να είχε απαντήσει ο Γερμανός ομόλογός του, Τέο Βάιγκελ. Τελικά, όμως, υποχώρησε καθώς πίστευε ότι «όλα αυτά τελικά δεν θα έχουν σημασία, αφού η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στην Ευρωζώνη».


Ποιοι μας τιμούν και που...