Τρίτη

Τελείωσαν τα ψέματα


                                                                                 Πηγή:  pkool.gr
Από τον Πέτρο Κωστόπουλο


Οι πρώτες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ήταν αυτές που περίμενε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να τιμήσουν με τη συμπεριφορά τους αυτήν την κυβέρνηση.

Αυτό που έγραφα τις προάλλες και έχω την αίσθηση ότι πιστεύει το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ήταν αυτό που εξήγγειλε και ο Λουκάς  Παπαδήμος. Το “κόψιμο” του κράτους και η αλλαγή του φορολογικού συστήματος είναι μονόδρομος. Ότι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, γιατί τότε δεν πρόκειται να έρθει ποτέ η ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας.

Παρά τη φράση του Αντώνη Σαμαρά ότι “… δεν συγκυβερνάμε”,  μου φαίνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πιο cool απέναντι στη νέα κυβέρνηση, απ’ ότι ο Γιώργος  Παπανδρέου. Το λέω αυτό γιατί βλέπω τον Γιώργο να θέλει να παρεμβαίνει. Πράγμα που ίσως δημιουργήσει προβλήματα. Κακά τα ψέματα, δεν γίνεται οι δύο αρχηγοί να προβαίνουν σε δηλώσεις και ενέργειες που ξεπερνούν τις αρμοδιότητες του νέου πρωθυπουργού. Αναγκάστηκαν να συγκυβερνήσουν και πρέπει να τιμήσουν την απόφασή τους. Τελείωσαν τα ψέματα και εννοώ τα ψέματα που έλεγε ο καθένας τους.
Ο Σαμαράς ειδικά έχει μόνο να κερδίσει απ’ όλη την ιστορία, γιατί όταν φτάσουν οι εκλογές, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Αντίθετα, ο  Γιώργος θα αντιμετωπίσει μεγάλες φουρτούνες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρότι του δόθηκε μια προσωρινή ανοχή. Και του δόθηκε γιατί οι υπόλοιποι δεν θέλουν να  κάνουν μπουρδέλο το μαγαζί – μέχρι τουλάχιστον να λήξει ο δανεικός ορίζοντας της νέας κυβέρνησης. Φυσικά, κανείς πολίτης δεν ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ας κάτσουν, λοιπόν, στη μπάντα και ας λειτουργήσουν, ως συνήθως, υπόγεια δελφίνοι και κηπουροί.

By the way, αν τα πράγματα πάνε καλά, πιστεύω ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου όπως λένε, αλλά αργότερα. Επιτρέψτε μου μια παρένθεση σε αυτό το σημείο: Η περίεργη ελληνική Αριστερά, πρωτοφανής για τα παγκόσμια δεδομένα, ίσως πρέπει κάποια στιγμή να κατεβάσει ταχύτητα και να σταματήσει να πηγαίνει με χίλια προς τον τοίχο. Είναι σαφές ότι έχασε το “παιχνιδάκι” που είχε στα χέρια της, μιας και οι Έλληνες δεν έχουν πλέον τη διάθεση να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε βαβούρα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ. Έχασαν, λοιπόν, προς το παρόν, όμως μπορούν ακόμα να βοηθήσουν τη χώρα. Δεν τους ζητάει κανείς να κάνουν τις κότες, απλώς να μην υποστηρίζουν απαράδεκτα πράγματα για την αριστερά. Να μην υποστηρίζουν τον οποιονδήποτε χάνει ένα προνόμιο, αρνούμενοι το όφελος για χιλιάδες άλλους. Ας φύγουμε για λίγο από την τρέλα. Η ανάκαμψη και ανάπτυξη χρειάζεται ηρεμία στο κοινωνικό σύνολο, χρειάζεται προοπτική και αισιοδοξία. Και ένα τέτοιο περιβάλλον πρέπει να οικοδομήσουμε…


Ποιοι μας τιμούν και που...