Τρίτη

Οι προσδοκίες των πολιτών


πηγή: ethnos.gr
Αρθρογραφία
Πάγια οι προγραμματικές δηλώσεις μιας κυβέρνησης αποτελούν πολιτικό γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, αφού προκαθορίζουν θεωρητικά τις βασικές επιλογές και πολιτικές που θα προωθηθούν στη διάρκεια της θητείας της. Κι όταν μάλιστα η κυβέρνηση αυτή έχει χρονικό ορίζοντα λίγων μόνο μηνών και πολύ συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει, τότε οι προγραμματικές δηλώσεις αποκτούν αυτονόητα ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Δεν είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τι αναμένει ν' ακούσει σήμερα από τον νέο πρωθυπουργό ο μέσος πολίτης. Γνωρίζει, φυσικά, ότι δεν είναι σε θέση να προβεί σε ανατρεπτικές εξαγγελίες και σε πολιτικές που θ' ακυρώσουν φορολογικά και άλλα βάρη που έχουν ήδη επιβληθεί. Οπωσδήποτε, όμως, προσδοκά ν' ακούσει ότι δεν πρόκειται ν' ακολουθηθεί η συνταγή η οποία προσδιόρισε έως τώρα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας για την εξυγίανση της οικονομίας.
Κοντολογίς, αναμένει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν για όσο θα κατέχει το πρωθυπουργικό αξίωμα ο Λ. Παπαδήμος νέοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων, αφού με τον τρόπο αυτό θ' αποτραπεί και το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερης ύφεσης, εξαιτίας της περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συνταξιούχων. Κι από κει και πέρα εκείνο που επίσης αναμένει είναι ν' ακούσει μέτρα και αποφάσεις που θα του δίνουν την αίσθηση ότι συνθέτουν μια πολιτική, η οποία του επιτρέπει να εκτιμά ότι υπάρχουν προοπτικές ν' αρχίσει κάποια στιγμή η αντίστροφη μέτρηση για την ανάταξη της οικονομίας.
Και, φυσικά, εκείνο που κυρίως προσδοκά σήμερα η κοινή γνώμη είναι ν' ακούσει ότι θα καταβληθούν προσπάθειες και θα προωθηθούν δράσεις που θα έχουν ως στόχο ν' απεμπλακεί, επιτέλους, η χώρα από τα σημερινά δημοσιονομικά της αδιέξοδα και να εισέλθει στη φάση της ανάπτυξης, αφού μόνο μ' αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να δει ο απλός πολίτης ν' αχνοφέγγει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ της δίχρονης έως τώρα σκληρής δοκιμασίας του.

Ποιοι μας τιμούν και που...