Άρθρο - Γνώμη του Αντώνη Καρακούση για το "ΒΗΜΑ"
Η Ευρώπη διαπραγματεύεται συγκρουόμενη και έτσι οδεύει προς την κρισιμότερη σύνοδο κορυφής από την εγκαθίδρυση του κοινού νομίσματος. Αυτές τις ώρες οι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου καλούνται επί της ουσίας να αποδεχθούν τις αρχές της γαλλογερμανικής συμφωνίας για αλλαγή της συνθήκης, υιοθετώντας τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών και μια διαδικασία αυτόματου ελέγχου από το Ευρωπαικό Δικαστήριο για τις χώρες που κινούνται σε τροχιά υπερβολικών ελλειμμάτων.
Με την αλλαγή της συνθήκης διαφωνεί ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου κ. Βαν Ρομπέι, επειδή ανησυχεί για τις καθυστερήσεις που η πολυπλοκότητα των διαδικασιών έγκρισης της νέας συνθήκης μπορεί να προκαλέσει, καθώς θα απαιτηθούν δημοψηφίσματα και θα είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν μεγάλες πλειοψηφίες στα Κοινοβούλια.
Ομως οι Γερμανοί δεν συναινούν σε τίποτε άλλο πέρα από αλλαγή των συνθηκών και δεν είναι τυχαίο ότι έφθασαν στο σημείο να επικρίνουν τον μέχρι πρότινος σύμμαχό τους πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου.
Οσο κι αν οι λεκτικές συγκρούσεις παραπέμπουν σε κορώνες της διαπραγμάτευσης, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι Γερμανοί επιδιώκουν αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης για να προσφέρουν αντισταθμιστικά τη συγκατάθεσή τους στην ενεργοποίηση του EFSF και του ESM , των δύο κρίσιμων μηχανισμών παρέμβασης στις αγορές και χρηματοδότησης των αμφισβητούμενων ευρωπαικών οικονομιών.
Κατά τα φαινόμενα, παρά το κλίμα σύγκρουσης, πάμε προς ένα διπλό σχήμα θεσμικών αλλαγών στη λειτουργία της Ενωσης και ενίσχυσης των μηχανισμών παρέμβασης στις αγορές. Γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα προσφέρει και στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα να παρέμβει δυναμικά και πιο αποφασιστικά στην κρίση χρέους. Ουσιαστικά όλοι αυτό περιμένουν ανεξαρτήτως αν δεν το ομολογούν.
Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι παραλλήλως με την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ, η Σύνοδος Κορυφής θα απασχοληθεί και με πιο πεζά αλλά εξίσου κρίσιμα θέματα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής , όπως αυτά των αγωγών πετρελαίου , τα μέτρα κατά του Ιράν και την αξιολόγηση των συνθηκών στο Ιράκ. Οπως παρατηρούν ορισμένοι με αυτά στο τραπέζι η αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ διευκολύνεται και κακά τα ψέματα σε ένα τέτοιο περιβάλλον επίλυσης μεγάλων οικονομικών, πολιτικών και γεωπολιτικών προβλημάτων βρίσκεται χώρος και για την ευχερέστερη αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.
Εμείς έτσι κι αλλιώς καμμένοι και δεσμευμένοι είμαστε τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια, οπότε μια ουσιαστική λύση επιτήρησης των οικονομιών της Ευρώπης δεν θα μας ενοχλήσει , ούτε θα μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Αντίθετα θα μας διευκολύνει στο βαθμό που οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής κριθούν σημαντικές και επιφέρουν την διεκδικούμενη σταθεροποίηση και ηρεμία των αγορών.
Σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και περιορισμένης αμφισβήτησης τα χρέη μας θα ρυθμιστούν καλύτερα και ευκολότερα και η χώρα θα επανέλθει ταχύτερα στην ομαλότητα. Ο ισοσκελισμός των προϋπολογισμών δεν μας τρομάζει επί του παρόντος, ούτε η αλλαγή των συνθηκών μπορεί να μεταβάλλει δραματικά τη ζωή των Ελλήνων. Αλλωστε ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται...
Πηγή : tovima.gr