Πέμπτη

«Οριακές» διαβουλεύσεις για το μέλλον της ΕΕ


Με έκδηλη αγωνία αναμένουν οι αγορές το αποτέλεσμα των κρίσιμων διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στην Ευρώπη, ενόψει της κρισιμότερης Συνόδου Κορυφής από καταβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το διακύβευμα να υπερβαίνει τα στενά όρια της Γηραιάς Ηπείρου και να αφορά την ίδια την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ενδεχόμενο η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ, να μην καταλήξει σε κάποιο οριστικό αποτέλεσμα τρομοκρατεί αγορές, επενδυτές, αναλυτές και πολιτικούς.

Δεν υπάρχει πια  κανένα χρονικό περιθώριο, τα σενάρια που κάνουν λόγο για εναλλακτικές συμφωνίες των μελών της Ευρωζώνης, των 17 ηγετών δηλαδή, απορρίπτονται ως καταστροφικά και οι πιέσεις προς τους πρωταγωνιστές πολλαπλασιάζονται.

Για του λόγου  το αληθές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ  Μπαράκ Ομπάμα είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τετάρτης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ, ως γνωστόν, έχει ήδη στείλει στην Ευρώπη τον υπουργό του των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, για να «συζητήσει» τις εξελίξεις, με δυο λόγια να ασκήσει πιέσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε στην κυρία Μέρκελ την υποστήριξή του στις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών για την επίλυση της κρίσης χρέους. Ήτοι της «υπενθύμισε» πως όσο κωλυσιεργεί η Ευρώπη να βρει απαντήσεις στα προβλήματά της, τόσο αυξάνεται η ανησυχία στις ΗΠΑ για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα ευρωπαϊκό «κραχ» στην παγκόσμια, άρα και στην αμερικανική, οικονομία.

Πάντως από το Βερολίνο και σήμερα «εκπεμπόταν» ένα  σήμα απαισιοδοξίας, ως προς την εξεύρεση λύσης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Με αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει πως ενδεχομένως να χρειαστεί, στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις γιορτές των Χριστουγέννων, «να ξανασυναντηθούν οι ηγέτες των χωρών – μελών της Ευρωζώνης για να συζητήσουν για το μέλλον της»...

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το περιβόητο γαλλογερμανικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα  της ΕΕ και τις αλλαγές στις Συνθήκες δεν είναι έτοιμο στις λεπτομέρειές του, ούτε συγκεντρώνει την πλήρη  στήριξη όλων των μελών της ΕΕ.

Ωστόσο, όλοι καταλαβαίνουν πως εάν δεν υπάρξει λύση ούτε την Παρασκευή το βράδυ, τότε οι αγορές θα πιέσουν όσο ποτέ άλλοτε την ευρωπαϊκή οικονομία. Και ήδη αρκετοί μιλάνε για μια «Μαύρη Δευτέρα» που θα έρθει για όλη την Ευρωζώνη.

Το αναγνωρίζει αυτό ο Χέρμαν βαν Ρομπάι που ήδη ανέλαβε διαμεσολαβητικό ρόλο και πριν το αποψινό δείπνο εργασίας το βράδυ της Πέμπτης, οργανώνει «προπαρασκευαστική συνάντηση» του άτυπου διευθυντηρίου των Βρυξελλών, με τη συμμετοχή των Άνγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, Μάριο Ντράγκι, Ζοζέ Μπαρόζο, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Όλι Ρεν.

Την ίδια στιγμή, o επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κοντ Γιούνκερ, δηλώνει πως το ευρώ δεν κινδυνεύει, αλλά η διήμερη σύνοδος κορυφής θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα καθησυχάσει τις αγορές για την κρίση χρέους».

Και ο ομόλογός του  της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, δηλώνει  πως «οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν ότι η νομισματική ένωση είναι  … μη αναστρέψιμη»!

«Η κρίση είναι  βασικά εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας  και θα πρέπει μαζί να δείξουμε ότι θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο ώστε να εγγυηθούμε ότι η νομισματική ένωση του ευρώ είναι μη ανατρεψιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Μπαρόζο και κατέληξε με μια ευχή. Ευχή που μάλλον αποτυπώνει τις προσδοκίες όλων:

«Καλώ όλους τους ηγέτες να δουλέψουμε για την εξεύρεση λύσης και πιστεύω είναι δυνατό να υπάρξουν αποτελέσματα»!

Πηγή : protothema.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...