Παρασκευή

Spiegel: Η διακριτική βοήθεια της ΕΚΤ προς την Ελλάδα

Από: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63696057
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, σπρώχνουν τελικά την ΕΚΤ να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά, διαπιστώνει το Spiegel και αναφέρεται σε σχέδιο που υπάρχει για την αποπληρωμή του ομολόγου ύψους 3 δισ που διακρατάται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγει στις 20 Αυγούστου.
Spiegel: Η διακριτική βοήθεια της ΕΚΤ προς την Ελλάδα
Η λύση στο πρόβλημα με το ομόλογο αυτό, γράφει το Spiegel είναι παράδοξη γιατί όπως επισημαίνει, η ΕΚΤ είναι τελικά αυτή που θα διοχετεύσει τα κεφάλαια προς την Ελλάδα προκειμένου αυτή στη συνέχεια να την αποπληρώσει.

Το σχέδιο σύμφωνα με το Spiegel είναι αμφιλεγόμενο καθώς απαγορεύεται η απευθείας χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό η ΕΚΤ θα επιτρέψει στην τράπεζα της Ελλάδας να παράσχει έκτακτα δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα σύντομης ωρίμανσης. Αυτό θα επιφέρει, σύμφωνα με το σχέδιο το ποσό των 4 δισευρώ.
Η τράπεζα της Ελλάδα, θα δεχθεί τα ομόλογα ως εγγύηση και θα προσφέρει στις τράπεζες φρέσκο χρήμα, με ουσιαστική πηγή προέλευσης την ίδια την ΕΚΤ.
Το περιοδικό επισημαίνει ότι θεωρητικά η δυνατότητα για παροχή βοήθειας προς τις χώρες με προβλήματα υπάρχει τόσο μέσα από τον EFSF όσο και τον διάδοχο του ESM (ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης), ωστόσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρνούνται να προσφέρουν επιπρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα.
Και αναφέρεται στην Γερμανία, όπου μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να πάρει την έγκριση της γερμανικής μπούντεστανγκ αλλά και τη σκληρή στάση του βαυαρικού CSU αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ.
Το περιοδικό εκτιμά πάντως, ότι ο Μάριο Ντράγκι, μάλλον είναι έτοιμος να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο επιτρέποντας ουσιαστικά στους Ευρωπαίους ηγέτες που τον πιέζουν να αναλάβει τον ρόλο που του έχουν επιφυλάξει για έκτακτη βοήθεια.

Ποιοι μας τιμούν και που...