Κυριακή

Στο Eurogroup της Τρίτης κρίνεται η 6η δόση


Στη συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης οριστικοποιείται εκτός δραματικού απροόπτου η εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συναντώνται την Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ενώ την επομένη το πρωί έχει προγραμματιστεί η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαίκής Ενωσης (Ecofin).

Πρώτο θέμα στην αντζέντα του Eurogroup θα είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς τη χώρα μας. Εκεί θα αξιολογηθεί και θα υπάρξει και η πρώτη επίσημη αντίδραση στην δεσμευτική επιστολή Σαμαρά, της σύνταξης και αποστολής της οποίας προηγήθηκε πλούσιο παρασκήνιο.

"Θα δούμε αν δεν θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και ποια είναι η πρόοδος του σχέδιου προσαρμογής της Ελλάδας", σημειώνει ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Η ίδια πηγή υπογραμμίζει πάντως ότι μετά την αναποφασιστικότητα και τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, η αποδέσμευση των χρημάτων βρίσκεται "σε καλό δρόμο". Επόμενο θέμα του Eurogroup είναι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την αποφυγή μετάδοσης της κρίσης σε Ιταλία και Ισπανία.

Απέκλεισε νέα μέτρα ο Βενιζέλος

Χθες ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε την πιθανότητα επιβολής πρόσθετων μέτρων τόσο για τον τρέχον έτος όσο και για το 2012, δηλώνοντας: "Ο λαός έχει υποβληθεί σε πάρα πολλές θυσίες για να σωθεί η χώρα. Η χώρα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο μέσα σε μια Ευρώπη που παραπαίει και ταλανίζεται. Άρα πρέπει να κάνουμε μια εθνική υπερπροσπάθεια για να βγούμε αλώβητοι, όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά μας από την κρίση αυτή. Για το 2011 και το 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα, αρκεί εμείς να είμαστε συνεπείς, οργανωμένοι και δίκαιοι".

Κίνημα του Νότου απέναντι στη γερμανική αδιαλλαξία

Το ελληνικό ζήτημα πάντως χάνει οριστικά τα χαρακτηριστικά "εξωτικότητας" με τα οποία αντιμετωπίστηκε ιδίως στις αρχές της κρίσης.
Οι αγκυλώσεις του ευρώ, 12 χρόνια μετά το Σύμφωνο Σταθερότητας, δείχνουν πια εξίσου προβληματικές με τη χρόνια δημοσιονιομική απειθαρχία πολλών κρατών - μελών.
Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το "Εθνος της Κυριακής", αγανακτισμένες με τους γερμανικούς εκβιασμούς και την αδιαλλαξία της Μέρκελ, χώρες του ευρωπαϊκού Νότου εμφανίζονται αποφασισμένες να ζητήσουν αλλαγή πορείας πιέζοντας την καγκελάριο να αποδεχθεί τη λύση των ευρωομολόγων.

Μετέωρη η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου

Το "Κίνημα του Νότου" ενάντια στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό στήριξης και η απροθυμία των διεθνών τραπεζών να προβούν σε μία τέτοια απομείωση, βάζει σε κίνδυνο και το ελληνικό PSI που προέβλεπε εθελοντικό "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων κατά 50%.
Αμφισβητείται σαφώς πλέον η συμφωνία της Ελλάδας που επιτεύχθηκε την 26η Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, ενώ οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στο ενδεχόμενο εφαρμογής μίας πανευρωπαϊκής λύσης για τη βιωσιμότητα των κρατικών χρεών της Ευρωζώνης που θα προβλέπει τύπωμα χρήματος και έκδοση ευρωομολόγου, θα μπορούσε να ενταχθεί και η χώρα μας.

Σχεδιάζουν πιο σκληρό Σύμφωνο Σταθερότητας

Σε σχεδόν παράλληλο χρόνο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί σχεδιάζουν ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σύμφωνα και με σημερινό δημοσίευμα της Welt am Sonntag.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν είναι αναγκαίο η Γερμανία και η Γαλλία θα συμφωνήσουν με ορισμένες άλλες χώρες να δεσμευτούν σε σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία. Πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας λένε ότι το σχέδιο ενδέχεται να ανακοινωθεί από την Μέρκελ και τον Σαρκοζί εντός της εβδομάδας.

Πηγή: ethnos.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...