Γράφει ο Στέλιος Σοφιανός για το "ΒΗΜΑ"
Κοντοζυγώνει Κυριακή και ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος εξακολουθεί να αναρωτιέται –και να ρωτάει: «τι να ψηφίσω;». Όχι «τι θα ψηφίσεις;», αλλά τι προτείνεις να ψηφίσουν εκείνοι. Και περιμένουν την απάντηση λες και θα τους πεις τους αριθμούς του ΛΟΤΤΟ. Πριν από την κλήρωση.
Το πρόβλημα –εφόσον βεβαίως έχεις απάντηση- είναι ότι μάλλον πιο εύκολα μπορείς να σκεφτείς έξι αριθμούς που έχουν μια πιθανότητα (στο εκατομμύριο) να βγουν, παρά να πετύχεις ένα κόμμα ή ένα πρόσωπο που δεν θα συναντήσει την ένσταση εκείνου που -παρ΄ όλα αυτά- προσμένει μια απάντηση. Είτε διότι «είναι μια από τα ίδια και να μου κοπεί το χέρι αν τους ξαναψηφίσω», είτε επειδή «σιγά μην αυτός μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα». Δεν το (τους) πιάνεις με τίποτα…
Ατομα ή και ολόκληρες οικογένειες που σε όλη τους τη ζωή δεν έχουν ψηφίσει άλλο από Νέα Δημοκρατία, τους ακούς να λένε (στα σοβαρά) ότι θα ψηφίσουν Τσίπρα! Άλλος, που αν πόνταρες κάπου τα λεφτά σου ότι θα δήλωνε ΠαΣοΚ θα ήταν σε εκείνον, απαντάει «Κατσέλη». ΟΚ, όχι Γιάννης, Γιαννάκης, αλλά το βράδυ της Κυριακής η ψήφος του δεν θα μετράει κάτω από τον Πράσινο Ηλιο - για πρώτη φορά σε 30 χρόνια…
Σαν και αυτούς ουκ ολίγοι. Που, όπως έγραψε τις προάλλες η Λώρη Κέζα, δεν έχουν πλέον τι να χάσουν, δεν ελπίζουν κάτι να κερδίσουν, και τα διλήμματα τύπου «ευρώ ή δραχμή», πετρέλαιο ή καυσόξυλα, κιθαρίστας ή ντράμερ, δεν τους λένε απολύτως τίποτα. Κακώς, κατά τη γνώμη μου, αλλά τούτη είναι η πραγματικότητα…
Πόσοι είναι αυτοί που ζουν ή (και) σκέφτονται έτσι θα το γνωρίζουμε σαφώς σε λίγα 24ωρα. Το βέβαιο είναι ότι τελικά θα ψηφίσουν. Κάτι, κάποιους. Για βουλευτές και για πρωθυπουργό. Στην κάλπη θα είναι οι ίδιοι που θα δώσουν απάντηση. Κανείς άλλος.
Και επειδή στη δημοκρατία μας η κάθε απάντηση μετράει θεωρητικά όσο οποιαδήποτε άλλη, προτείνω να επιστρέφουμε την ερώτηση (και στον εαυτό μας αν χρειάζεται): Εσύ τι/ποιον θα ψηφίσεις; Γιατί; Και για τι;
Αν θέλουμε να παίξουμε το μέλλον μας στο ΛΟΤΤΟ, να το κάνουμε. Αλλά να γνωρίζουμε ότι οι πιθανότητες να κερδίσουμε το παραμικρό είναι απειροελάχιστες. Πάλι στην μπάνκα θα πάνε τα λεφτά…
Πηγή : tovima.gr